Ministerit Skinnari ja Lintilä osallistuvat OECD:n ministerikokoukseen – teemana kestävä elpyminen koronan jälkeen ja järjestön tulevaisuuden painopisteet

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n ministerikokous järjestetään virtuaalisesti 31.5–1.6.2021. Kokouksen aiheina ovat talouden elpyminen koronapandemiasta sekä OECD:n tulevaisuuden painopisteet.

Samalla juhlistetaan väistyvän pääsihteerin Angel Gurrían 15 vuoden työtä järjestön johdossa sekä toivotetaan uusi pääsihteeri Mathias Cormann tervetulleeksi. Kokouksessa Suomea edustavat kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Ministeri Lintilä osallistuu kokoukseen 31. toukokuuta. Silloin keskustelun aiheena on, mitä koronapandemiasta on opittu ja mitä jäsenmaat pitävät jälleenrakennuksen pääasioina. Lisäksi kokouspäivän agendalla on keskustelu kansainvälisen yhteistyön merkityksestä sekä yhteisistä arvoista, joita elpymisohjelmien toimeenpanossa noudatetaan. 

– Suomen uudistuminen edellyttää yritysten investointien vahvistamista ja niitä vivutetaan EU:n elpymisvälineen RRF:n avulla. Investoinnit tukevat talouden uudistamista sekä uudenlaista kasvua ja vientiä. On tärkeää ottaa huomioon sekä elpyminen lyhyellä aikavälillä että kasvu pitkällä aikavälillä, ministeri Lintilä sanoo.

Järjestön tulevaisuuden painopisteet esillä kokouksessa

Ministeri Skinnari osallistuu OECD:n kokoukseen 1. kesäkuuta. Silloin käydään ensimmäinen keskustelu uuden pääsihteeri Cormannin johdolla jäsenmaiden tavoitteista ja painopisteistä OECD:ssa, ja kuinka yhteiset arvot voivat ohjata tätä työtä.

– OECD:n vahvuus on sen tuottaman tiedon faktapohjaisuus, puolueettomuus ja korkea laatu. On tärkeää, että OECD kykenee jatkossakin tarjoamaan luotettavaa ajankohtaista tutkimusta ja suosituksia jäsenmaiden hyödynnettäväksi sekä tukemaan avoimien markkinatalouksien kasvua ja kilpailukykyä. Ilmastonmuutoksen hidastamisen, vihreä kasvun ja digitaalisuuden tulee olla lähivuosien työn keskiössä, ministeri Skinnari toteaa.

Ministerikokous on OECD:n korkeimman tason foorumi, johon osallistuu valtiovarain-, talous- ja ulkomaankauppaministereitä organisaation jäsen- ja kumppanimaista. Ministerikokouksen toinen, järjestön uudistettavaan visioon ja 60-vuotisjuhlallisuuksiin keskittyvä osa järjestetään syksyllä.

Lisätiedot:

kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. 050 478 1387

kaupallinen neuvos Johanna Ala-Nikkola, ulkoministeriö, puh. 040 847 2178

elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-KV-asiat) Nina Alatalo, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 050 431 8015

neuvotteleva virkamies Tiina Heiskanen, työ- ja elinkeinoministeriö, puh. 050 456 0819