30.1.2024

Albania: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Yleisesti turvallista, mutta mielenosoituksia tulee välttää. Maanjäristykset, maastopalot ja tulvat ovat mahdollisia.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Albanian turvallisuustilanne on pääsääntöisesti hyvä.

Mahdollisia mielenosoituksia tai joukkokokouksia tulee välttää.

Turismi kehittyy Albanian rannikoilla pohjoisen Velipojen rannoista aina etelän Sarandaan asti. Muun muassa Durresia ja Sarandaa ympäröivät alueet ovat varsin turvallisia. Myös historialliset sisämaan kaupungit kuten Kruja, Korça ja Gjirokaster sekä Ohrid-järven rannat ovat rauhallisia turistikohteita. Lähtökohtaisesti turisteihin suhtaudutaan positiivisesti, sillä turismi on alueella uutta.

Rikollisuus

Turvallisuus on yleensä hyvä, erityisesti Tiranassa. Rikollisuutta ja väkivaltaa tapahtuu joillakin alueilla, mutta ulkomaalaiset ovat harvoin kohteena. Joukkoliikenteessä ja vilkkailla paikoilla kannattaa varoa taskuvarkaita. Ole valppaana ja säilytä arvotavarat turvallisessa paikassa.

Autovarkaudet ovat edelleen suhteellisen yleisiä. Väkivaltaisen autokaappauksen sattuessa kohdalle vastarintaa ei ole syytä tehdä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta liikennekulttuurista. Liikenteessä vaaratilanteita aiheuttavat teiden huono kunto ja uhkarohkea liikennekäyttäytyminen. Tarpeetonta pimeällä ajamista on syytä välttää.

Luonnonolot

Albania sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa
https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/perustietoa-maanjaristyksista/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tietoa löytyy myös Albanian Institute of GeoSciences, Energy, Water and Enviroment seismologian laitoksen verkkosivuilta http://www.geo.edu.al/newweb/?gj=gj2(Linkki toiselle web-sivustolle.). Majoitusta valittaessa on hyvä ottaa huomioon rakennuksen maanjäristyskestävyys.

Kesäisin Albaniassa on maastopaloja, joiden leviämistä kuiva, kuuma ja tuulinen sää edistävät. Maastopalojen välittömästä läheisyydestä on syytä poistua. Paloviranomaisilla ei välttämättä ole nopeasti saatavilla kapasiteettia palon sammuttamiseksi.

Rankkasateet ovat mahdollisia, jolloin vuorilta valuva sadevesi saattaa aiheuttaa alavilla alueilla tulvia.

Terveys

Julkisen terveydenhuollon laatu ei ole länsimaisella tasolla ja sairaaloiden varustelutaso on matala. Yksityiset lääkäriasemat ovat paremmin varustettuja.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Jos olet matkustamassa Albaniaan ilman lapsen huoltajia tai matkassa mukana on vain toinen huoltaja, kannattaa varmistaa Albanian Helsingin-suurlähetystöstä, mitä asiakirjoja ja lupia tarvitaan.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat