UNODC, alueellinen huumeidenvastainen ohjelma 2016-19, Afganistan ja naapurimaat (jatkohanke)
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
Suomi tukee UNODC:n alueellista huumeidenvastaista ohjelmaa (Regional Programme for Afghanistan and Neighbouring Countries 2016-2019), joka edistää Afganistanin ja sen naapurimaiden (Iran, Kazakstan, Kirgisia, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan ja Uzbekistan) kykyä yhdessä torjua huumeista ja siihen liityvästä rikollisuudesta johtuvaa epävakauttavaa vaikutusta. Ohjelmalla edistetään uusien lähestymistapojen rakentamista, vahvistetaan olemassa olevia ratkaisumalleja ja lisätään alueen toimijoiden kapasiteettia toimia tehokkaammin huumeita ja huumekauppaa vastaan. Huumekaupan globaali luonne tuo monia kerrannaisvaikutuksia paitsi alueen maille myös koko kansainväliselle yhteisölle, Suomi mukaanlukien. Rajat ylittävän huumekaupan torjunta edellyttää koordinoituja alueellisia ja kansainvälisiä toimia, mikä on todettu YK:n päätöslauselmissa ja kansainvälisissä konferensseissa. UNODC:n ohjelma tehostaa alueen maiden ja toimijoiden yhteistyötä yhteisen huumeongelman ratkaisemisessa. Huumeidenvastainen toiminta ei ole erillinen kysymys, vaan se liittyy myös laajempiin kehityskysymyksiin, turvallisuuden ja vakauden lisäämiseen ja hyvän hallinnon vahvistamiseen ja talouskasvun mahdollistamiseen Afganistanissa ja laajemmin alueella. Hankkeen edunsaajina ovat paitsi alueen valtioiden asukkaat ja lainvalvontaviranomaiset, myös laajempi kansainvälinen yhteisö. Ohjelmassa otetaan huomioon haavoittuvien ryhmien (kuten naiset, nuore/lapsett, pakolaiset ja vangit) tarpeet. Suomi on tukenut aiempaa ohjelmakautta (2011-2015) miljoonalla eurolla ja nykyistä ohjelmakautta (2016-2019) myös miljoonalla eurolla. Lisärahoitusta nykyiselle ohjelmakaudelle esitetään yhteensä 2.4 miljoonaa euroa. Voimassa oleva alueellinen ohjelma pohjautuu vuosien 2011-2015 ohjelmakauden tuloksiin ja rakentuu niiden päälle. Esimerkkejä ko. kauden tuloksista: 1) alueen maiden viranomaisten huumausaineisiin liittyvän yhteistyön lisääntyminen, 2) huumausaineiden sekä niiden valmistukseen tarvittavien aineiden takavarikot, 3) laittomien rahavirtojen paljastamiseen liittyvän tiedonvaihdon lisääminen, 4) huumausaineisiin ja -riippuvuuteen sekä HIV:iin liittyvän koulutuksen tarjoaminen mm. asiantuntijoille ja kouluille. 5) huumausaineisiin liittyvä systemaattinen tiedonkeruu ja analyysikapasitetin kehittäminen.
Lisätietoa Linkki ohjelman tai hankkeen verkkosivuille.
Rahoituspäätös 08.11.2018 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
2 400 000 €
Kohdealue Alue, jolla ohjelma tai hanke toteutetaan.
Keski- ja Etelä-Aasia
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Osallistava kehitys/hyvä hallinto
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Huumevalvonta ja -valistus 60%
- HIV/AIDS, yhteiskunnalliset vaikutukset 10%
- Lain ja oikeuden kehittäminen 30%
Tuen tyyppi Miten ohjelman tai hankkeen rahoitus hoidetaan tai mitä toimintaa rahoitetaan.
Avustukset erityisiin ohjelmiin ja rahastoihin, hallinnoitu kv. järjestön kautta (monenkeskinen tai kansalaisjärjestö)
Erityinen kohderyhmä Haavoittuva, helposti syrjäytyvä tai syrjitty ihmisryhmä, jonka asemaa ohjelma tai hanke parantaa.
- naiset
- lapset
- nuoret
- alkuperäiskansat/etniset vähemmistöt
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
YK:n huume- ja rikostoimisto
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
68800002
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2018-005190
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
14.12.2018