Tuki kehitysmaiden valtiontalouden tarkastusvirastojen kapasiteetin kehittämiselle
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
International Organisation of Supreme Audit Institutions (INTOSAI) on maailmanlaajuinen valtion tilintarkastuslaitosten (Supreme Audit Institutions, SAI) verkosto, johon kuuluu tällä hetkellä 192 varsinaista jäsentä ja 5 liitännäisjäsentä, ml. Maailmanpankki. INTOSAIn kehityshankkeen (INTOSAI Development Initiative, IDI) valtiontarkastuslaitosten kehittämistoiminta kohdistuu kehitysmaihin. IDI tukee INTOSAIn jäsenorganisaatioita kolmen tunnistetun haasteen voittamisessa: insitutionaaliset ja poliittiset haasteet liittyvät tilintarkastustoiminnan riippumattomuuden takaamiseen, ammatilliset haasteet liittyvät määrällisesti ja laadullisesti riittämättömiin henkilöstöresursseihin ja ulkoisiin suhteisiin liittyvät haasteet liittyvät kansalaisyhteisön ja muiden toimijoiden taholta tulevien vaatimusten täyttämiseen. Jälkimmäisiin IDI on reagoinut kehittämällä malleja, jotka tukevat tilintarkastuslaitosten tiiviimpää ja avoimempaa yhteistoimintaa kansalaisjärjestöjen, parlamenttien, avunantajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Henkilöstön osaamisen kehittämiseksi IDI kouluttaa INTOSAIn jäseniä mm. kansainvälisten tilintarkastusstandardien (International Standards of Supreme Audit Institutions) noudattamisessa. IDIn viimeisin kehitysmaille räätälöity ohjelma koskee kestävän kehityksen tavoitteiden (SDGs) auditointia. Suomi on tukenut IDIa vuodesta 2004 alkaen n. 200,000 eurolla per vuosi ja on tyytyväinen IDIn saavuttamiin tuloksiin.Viimeisin rahoitettu toimintasuunnitelma kattoi vuodet 2013-2015. Vuonna 2015 IDI käytti kehitysmaiden tilintarkastuslaitosten toiminnan kehittämiseen n. 7,5 miljoonaa euroa. Ohjelmasta hyötyi122 valtion tilintarkastuslaitosta, joista 45 toimii hauraissa valtioissa. IDIn koulutuksiin osallistuneista 1106 henkilöstä 41 % oli naisia ja resurssihenkilöistä naisten osuus oli 44 prosenttia. Yli 40 % ohjelmista oli saatavilla usealla kielellä. IDIn toiminnan kustannustehokkuus perustuukin alueellisiin tilaisuuksiin, jotka toteutetaan tiiviissä yhteistyössä INTOSAIn jäsenten kanssa. Alueellinen toiminta tukee vertaisoppimista ja siitä syntyy pitkäaikaisia kumppanuuksia samankaltaisten ongelmien kanssa painivien virastojen kesken. Suomen 200,000 euron avustus kanavoidaan IDI:n sihteeristön kautta ja kohdistetaan vuoden 2016 toimintaohjelman loppuunsaattamiseen ODA-kelpoisissa maissa.
Lisätietoa Linkki ohjelman tai hankkeen verkkosivuille.
Rahoituspäätös 04.10.2016 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
200 000 €
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Osallistava kehitys/hyvä hallinto
- Sukupuolten välinen tasa-arvo
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Julkinen varainhoito (PFM) 100%
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
International Organization of Supreme Audit Institutions
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
89829301
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2016-004986
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
14.10.2016