Maailmanlaajuinen ympäristörahasto (GEF); kuudes lisärahoituskierros, vuoden 2016 tuki
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
Maailmanlaajuinen ympäristörahasto (Global Environment Facility, GEF) perustettiin alun perin Maailmanpankin pilottihankkeeksi avustamaan maailmanlaajuista ympäristönsuojelua. Vuonna 1992 GEF:n osapuolet päättivät muodostaa siitä Rion ympäristöhuippukokouksen toimintasuunnitelmassa (Agenda 21) sovitun mukaisesti YK:n ilmastopuitesopimuksen (UNFCCC) ja biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen (CBD) rahoitusinstrumentin. Uuden muotoinen GEF aloitti toimintansa vuonna 1994. Tämän jälkeen GEF on valittu myös Tukholman sopimuksen (POPs), aavikoitumissopimuksen (UNCCD) ja elohopeasopimuksen (Minamata) viralliseksi rahoitusmekanismiksi. GEF:n tarkoituksena on saavuttaa globaaleja ympäristöhyötyjä tukemalla kehitysmaiden ympäristötoimia. GEF toimii kuudella temaattisella pääalueella, jotka eivät rajoitu yllä mainittuihin sopimuksiin: biodiversiteetti, ilmastonmuutoksen hillintä, otsonikerros, kansainväliset vedet, pysyvät orgaaniset yhdisteet (POPs) sekä maaperän köyhtyminen. Viidensissä lisärahoitusneuvotteluissa yhdistettiin kemikaalit yhden kemikaalistrategian alle, jolloin samalla sinne lisättiin kestävä kemikaalihallinto ja elohopea. Samalla vahvistettiin kestävän metsänhoidon tukemista luomalla eri pääalueiden rahoitusta horisontaalisesti hyödyntävä ja synergioita edistävä kestävän metsänhoidon ohjelma. Kuudensissa lisärahoitusneuvotteluissa (ajanjaksolle 1.7.2014-30.6.2018) kemikaalipääalueeseen lisättiin vielä (globaalisti merkittävät) jätteet, lisäksi luotiin ns. integroidun lähestymistavan pilotit kokonaisvaltaisempaa ajattelua kehittämään ja kokeilemaan. GEF on verkostomaisesti järjestäytynyt. Sillä on itsenäinen sihteeristö sekä evaluaatiotoimisto ja sen varainhoitajana toimii Maailmanpankki, joka kanavoi tukea toimeenpanevien järjestöjen kuten YK:n ympäristöohjelman (UNEP) kautta. Suomi on osallistunut GEF:n rahoitukseen alusta lähtien. Suomen tuki viidennellä lisärahoituskaudella (2010-2014) oli 57,30 miljoonaa euroa ja tällä kierroksella 65 miljoonaa euroa. Tämä päätös on aiemman päätöksen budjettitekninen korjaus.
Lisätietoa Linkki ohjelman tai hankkeen verkkosivuille.
Rahoituspäätös 06.10.2016 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
7 961 397 €
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Ympäristöapu
- Ympäristöapu
- Aavikoitumisen torjunta
- Biodiversiteetin vaalinta
- Ilmastonmuutoksen hillintä
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Ympäristöpolitiikka ja -hallinto 100%
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
- Maailman ympäristörahasto
- Maailmanpankkiryhmä
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
89890005
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2016-004987
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
19.10.2016