UNDP: Paikallisyhteisöjen kantokyvyn vahvistaminen Syyriassa ja sen naapurimaissa
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
Syyrian yli neljä vuotta jatkunut sota on paitsi aikamme suurin humanitaarinen katastrofi, myös ennen kaikkea valtava alueellinen kehityskriisi. Konflikti ruokkii radikalismia ja on edesauttanut ISILin muodostumista globaaliksi uhaksi. Konflikti vaikuttaa suoraan Euroopan ja myös Suomen turvallisuuteen. Vuoden 2015 alusta lanseerattiin ensimmäistä kertaa avustushistoriassa sekä humanitaarisen avun että resilienssin eli yhteisöjen kantokyvyn (kehitysyhteistyö) yhteen integroivat suunnitelmat Syria Strategic Response Plan (SRP) 2015–2016 sekä alueellinen Regional Refugee & Resilience Plan (3RP) 2015–2016. Yhteissuunnitelmat kattavat YK-järjestelmän ja satojen muiden järjestöjen toimet Syyrian sisällä sekä naapurimaissa (Libanon, Jordania, Irak, Turkki, Egypti). Kaikki ovat ODA-kelpoisia keskitulotason maita. UNDP on vastuussa resilienssityön koordinoinnista sekä SRP:n että 3RP:n osalta. Tätä varten se on kerännyt alueellisen projektiportfolion, johon Suomi kontribuoi 4 miljoonaa euroa. Suomen tuki korvamerkitään elinkeinojen ja sosiaalisen koheesion (Livelihoods and social cohesion sector) tukeen tähtääviin hankkeisiin, joiden yhteissumma on noin 200 miljoonaa USD ja joka on kaikkein vakavimmin alirahoitettu. Käytännössä Suomen tuella siis luodaan työpaikkoja, tuetaan yrittäjyyttä ja elinkeinoja Syyrian sisällä ja naapurimaissa. Suomi seuraa tulosten toteutumista erityisesti naisten osalta. Suomi allokoi myös pienen osan rahoituksestaan UNDP:n alueelliseen Syyrian konfliktin koordinaatiotoimiston resilienssiin liittyvään analyysiin ja tutkimukseen. Aihe on Suomelle kehityspoliittisesti tärkeä ja profiloitumalla voimme saada sijoituksestamme suhteellisesti enemmän vaikuttavuutta ja näkyvyyttä.
Rahoituspäätös 30.11.2015 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
4 000 000 €
Kohdealue Alue, jolla ohjelma tai hanke toteutetaan.
Lähi-itä
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Osallistava kehitys/hyvä hallinto
- Sukupuolten välinen tasa-arvo
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Siviilikriisinhallinta ja konfliktin ehkäisy 40%
- Monisektoriapu sosiaalialan peruspalveluille 40%
- Desentralisaatio ja tuki maansisäisille hallinnoille 20%
Tuen tyyppi Miten ohjelman tai hankkeen rahoitus hoidetaan tai mitä toimintaa rahoitetaan.
Korirahastot/yhteisrahoitusohjelmat
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
YK:n kehitysohjelma
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
85301028
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2015-023910
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
07.12.2015