Madad, EU:n Syyria rahasto
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
Madad Fund on EU:n joulukuussa 2014 perustama rahasto (Multi-Donor Trust Fund), jonka tarkoituksena on toimia koherenttina eurooppalaisena rahoituskanavana alueellisesti Syyrian konfliktin uhrien auttamiseksi, erityisesti pakolaisia vastaanottavien naapurimaiden kantokyvyn tukemiseksi. Sääntöjen mukaan tukea kohdistetaan siis myös isäntäyhteisöille ja maiden sisällä siirtymään joutuneille (IDP:t). Tulevaisuudessa rahaston fokusta voidaan siirtää Syyrian jälleenrakennusta kohti. Rahaston strategista suunnittelua ohjaavat paitsi aluetta koskevat ulkoasiainneuvoston päätelmät, myös erityisesti EU:n alueellinen Syyria-, Irak-, ISIL-strategia, jonka toimeenpanoa Madad-rahaston voidaan katsoa olevan. Rahasto on perustettu viideksi vuodeksi. Suomen tueksi esitetään 3 MEUR, joka on vähimmäismäärä paikan ja äänioikeuden ja siten päätösvallan saamiseksi. Alkuperäinen rahoitus oli 45 MEUR (EU-Komissio 37 MEUR, Italia 3 MEUR, Saksa 5 MEUR). Suomen tukema Syyrian jälleenrakennusrahasto (SRTF) on Madadin pysyvä tarkkailijajäsen, jotta koordinaatio mahdollisen Syyrian sisään kohdistuvan tuen osalta toteutuu. Toistaiseksi rahastosta on tuettu 1) pakolaislasten koulunkäyntiä Turkissa (17,5 MEUR); 2) nuorten korkeakouluopiskelumahdollisuuksia Syyriassa ja sen naapurimaissa (12 MEUR); 3) nuorten työllisty-mismahdollisuuksia naapurimaissa (10 MEUR). Hankkeet valittiin rahoitettavaksi rahaston ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa 29.5.2015. Hankeportfolion keskiössä siis lapset ja nuoret ja myös radikalisaation estäminen, mikä sopii yhteen Suomen prioriteettien kanssa. Tällä hetkellä rahaston projektiputkessa (project pipeline) on kesän hakukierroksen jäljiltä noin 520 MEUR edestä projekteja, joista suurimmat yksittäiset hakijakategoriat ovat 1) eurooppalaiset suuret INGOt; 2) UNICEF; 3) ICRC; 4) jäsenmaiden instituutiot; 5) UNRWA; ja 6) IOM ja UN Habitat. Madad-rahaston tarkoitus toimia strategisessa yhteistyössä YK:n kanssa (ja koordinaatiossa kaikkien oleellisten toimijoiden), mutta rahoittaa sitä vähemmässä määrin. Rahasto pyrkii saamaan rahoitettavakseen suuria kokonaisuuksia, joissa eri järjestöt yhdistävät toimintojaan ja voimiaan, ja täten siis saavuttaa suuruuden ekonomiaa. Syyria ja sen naapurimaat ovat keskitulotason maina (joko alemman tai ylemmän, Syyria itse luisunut de facto vähiten kehittyneeksi) ODA-kelpoisia.
Rahoituspäätös 16.11.2015 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
3 000 000 €
Kohdealue Alue, jolla ohjelma tai hanke toteutetaan.
Lähi-itä
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Osallistava kehitys/hyvä hallinto
- Sukupuolten välinen tasa-arvo
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Monisektoriapu sosiaalialan peruspalveluille 100%
Tuen tyyppi Miten ohjelman tai hankkeen rahoitus hoidetaan tai mitä toimintaa rahoitetaan.
Korirahastot/yhteisrahoitusohjelmat
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
Euroopan unioni
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
85301029
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2015-024828
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
26.11.2015