UNDP / The Business Call to Action
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
The Business Call to Action (BCtA) on UNDP:n globaali aloite, jonka tavoitteena on saada yritykset kehittämään kehitysmaiden köyhiä ja syrjäytyviä ihmisiä osallistavia ja hyödyttäviä liiketoimintamalleja. Uudenlaisen inklusiivisen liiketoiminnan pitää olla sekä kaupallisesti menestyksekästä että edistää sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävää kehitystä. Ohjelmaan valittavilta hankkeilta edellytetään lisäksi selkeitä, mitattavia tulostavoitteita sekä valmista rahoitusta; BCtA ei rahoita hankkeita vaan tarjoaa alustan hankkeiden skaalaamiseksi. Mukana oli vuoden 2015 lopussa 141 yritystä. Osallistavien liiketoimintamallien tarkoituksena on voimaannuttaa lopulliset hyödynsaajat, kehitysmaiden köyhät ja syrjäytyvät ihmiset, aktiivisiksi kuluttajiksi, tuottajiksi, alihankkijoiksi, jakelijoiksi ja innovaattoreiksi taloudelliseen toimintaan. Liiketoimintamallit tarkoittavat uudenlaisia, innovatiivisia tapoja organisoida yrityksen tuotanto-, jakelu- tai asiakas- ja sidosryhmäyhteydet sekä arvoketjut siten, että kehitysmaiden ihmiset pääsevät osallistumaan liiketoimintaan. Liiketoimintamallit voivat kohdentua mihin tahansa sektoriin, esimerkiksi ruoantuotantoon, opetusmenetelmiin, terveydenhoitoon ja ympäristön suojeluun. BCtA:n välittömät tulostavoitteet ovat: 1) kasvattaa osallistuvien yritysten lukumäärää; 2) lisätä inklusiivisen liiketoiminnan monitoimijakumppanuuksia; 3) auttaa yrityksiä mittaamaan kehitysvaikutuksiaan; 4) tuottaa analyysejä ja raportteja; ja 5) rakentaa maatason yhteistyömuotoja kehityshaasteisiin vastaamiseksi. BCtA-aloitteeseen mukaan hyväksyttävät hankkeet ovat ihmisoikeusprogressiivisia: yritykset kehittävät liiketoimintamallit yhdessä hyödynsaajien kanssa, hankkeet edistävät tapauskohtaisesti haavoittuvien ryhmien oikeuksia sekä tuottavat eri tavoin disaggregoitua tietoa. Toiminta tukee monia ihmisoikeuksia, mm. oikeutta ihmisarvoiseen työhön ja riittävään elintasoon sekä hankkeesta riippuen myös muita taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia. Aloite on kuitenkin kokonaisuudessaan ihmisoikeustransformatiivinen, sillä se pyrkii muuttamaan taloudellisen toiminnan rakenteita ja motiiveja köyhiä ihmisiä ja haavoittuvia ryhmiä suosiviksi. Hankkeelle esitetään 150.000 euron rahoitusta vuodeksi 2016.
Lisätietoa Linkki ohjelman tai hankkeen verkkosivuille.
http://www.businesscalltoaction.org/(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Rahoituspäätös 03.05.2016 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
150 000 €
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Kaupan kehittäminen
- Ympäristöapu
- Sukupuolten välinen tasa-arvo
- Osallistava kehitys/hyvä hallinto
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Liike-elämän tukipalvelut ja instituutiot 100%
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
YK:n kehitysohjelma
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
89892498
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2016-001555
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
11.05.2016