Unfpan ja Unicefin yhteistyöohjelma naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseen
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
Joint Programme on the Abandonment of Female Genital Mutilation/Cutting: Accelerating Change on Unicefin ja Unfpan yhteistyöohjelma. Sen tarkoituksena on tukea ja nopeuttaa prosessia tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen/leikkauksen täydelliseen lakkauttamiseen. Tavoitteena on silpomisen lopettaminen seuraavan 20 v. aikana. Naisten ympärileikkausta pidetään maailmanlaajuisesti ihmisoikeuksia loukkaavana perinteenä, ja se riikkokin useita kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Ohjelman kulttuurisensitiivinen lähtökohta edistää positiivista institutionaalista ja sosiaalista muutosta ja painottaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja heidän voimaannuttamistaan. Kansallisella tasolla ohjelma edistää lainsäädännön aikaansaamista ja jo hyväksyttyjen lakien noudattamisen valvomista. Se tukee FGM/C haittavaikutusten huomioimista ja hoitoa terveydenhuollon palvelujärjestelmässä sekä vahvistaa FGM/C:n eliminoimisen linkkejä lastensuojelussa, naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyssä ja sosiaalisissa turvapalveluissa. Unfpa ja Unicef hallinnoivat ohjelmaakaikilla tasoilla (kv., alueellinen, ja maataso).maatason ohjelmat tehdään muiden viranomaisten ja relevanttien kv. ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Ohjelman ohjausryhmässä ovat mukana myös ohjelman rahoittajat. Ohjelman hyödynsaajina ovat kohdemaiden tytöt ja naiset ja välillisesti heidän tulevat lapsensa. Ohjelman arviointi v.2013 oli pääasiallisesti hyvin myönteinen ja totesi ohjelman saaneen katalyyttista vaikutusta kansainvälisillä forumeilla ja maatasolla. Ohjelma on alkanut 2008 ja menossa on II-vaihe (2014-2017). II vaihe hyödyntää paremmin alueellista kontekstia, erityisesti Afrikan Unionin mahdollisuuksia ja järjestöjen omien aluetoimistojen kapasitettia tehdä alueellisia analyysejä, antaa tukea kansallisille ohjelmille ja identifioida alueellista asiantuntemusta. Ohjelman II vaihe toimii 17 valtiossa sekä alueellisesti että globaalisti.
Rahoituspäätös 03.11.2015 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
300 000 €
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Osallistava kehitys/hyvä hallinto
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Lisääntymisterveydenhuolto 40%
- Ihmisoikeudet 40%
- Naisten tasa-arvoisuutta edistävät organisaatiot ja instituutiot 20%
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
- YK:n väestörahasto
- YK:n lastenrahasto
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
29892403
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2015-023681
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
06.11.2015