Afrikka, Suomen Verohallinnon tekninen tuki Afrikan verohallintojen yhteistyöjärjestölle (ATAF)
Kuvaus Mitä ohjelmassa tai hankkeessa tehdään ja miksi, mitä tuloksia toiminnalla tavoitellaan, kuka toiminnasta hyötyy sekä ketä toteutuksessa on mukana.
Verotustematiikan globaalin painoarvon kasvaessa on yhdeksi tehokkaaksi tukimuodoksi identifioitunut teknisen asiantuntemuksen välittäminen kokeneilta veroasiantuntijoilta kehitysmaiden verohallinnoille. Suomen Verohallinto käynnisti ulkoministeriön viranomaistoimeksiantona yhteistyön Afrikan verohallintojen yhteistyöjärjestö ATAF:in kanssa Afrikan alueellisen kapasiteetin ja osaamisen vahvistamiseksi. Suomi on lisäksi tukenut ATAFia kehitysyhteistyövaroista 1 milj. euron yleisavustuksella vuosina 2014-2016 . Suomen verohallinnon tekninen apu (TA) vuosina 2015-2016 kohdistui uusien globaalien verotussääntöjen ja ns. BEPS-työn hyödyntämiseen siirtohinnoitteluun liittyvissä asioissa. Osana ATAFin jäsenmailleen antamaa teknistä apua Verohallinnon asiantuntijat kävivät Namibiassa. Ensimmäisen vaiheen yhteistyön tuloksena Suomen ja Namibian viranomaiset kartoittivat lähtötilanteen ja riskit sekä laativat yhdessä toimintasuunnitelman, johon Namibia on sitoutunut. Suunnitelmaan kuului suurasiakkaista vastaavan yksikön (LTO, Large Taxpayers Office) perustaminen, joka totetutui 2015. Muut ensimmäisen vaiheen tulokset sisältävät siirtohinnoitteluun liittyvää koulutusta ja verohallinnon yritysasiakkaita koskevansystemaattisen tiedonhankinnan käynnistämisen. Namibian valtiovarainministeriön vero-osasto esitti ATAFille ja Suomen ulkoministeriölle yhteistyön jatkamista. Jatkovaiheessa tekninen apu keskitetään Namibian pyynnöstä LTOn kapasiteetin kehittämiseen. Tavoitteena on kehittää riskianalyysiä ja käynnistää suuryritysten verotarkastuksia sen pohjalta. Hyödynsaaja on Namibian verohallinnon lisäksi ATAF, joka voi jakaa hankkeen oppeja muille samassa tilanteessa oleville jäsenmailleen. Välillisesti hankkeesta hyötyvät Namibian kansalaiset lisääntyneiden verotulojen kautta. Hankkeelle on varattu 300 000 euroa vuosille 2016-2018. ATAFin yleistuki ja sitä täydentävä tekninen apu on kustannustehokasta jäsenmaiden valitsemiin prioriteetteihin kohdistuvaa Afrikan verotuskyvyn vahvistamista. Verohallinnon tekninen asiantuntija-apu ATAFille on osa Suomen verotus ja kehitys -toimintaohjelmaa ja täydentää Suomen antamaa tukea OECD:n ja YK:n kehitysohjelman yhteiselle aloitteelle " Verotarkastajat ilman rajoja". Valittu toteutustapa, viranomaistoimeksianto, on kuitenkin tässä tilanteessa järkevin tapa jatkaa jo hyvin alkanutta yhteistyötä.
Lisätietoa Linkki ohjelman tai hankkeen verkkosivuille.
http://www.ataftax.net/en/(Linkki toiselle verkkosivustolle)
Rahoituspäätös 07.12.2016 Rahasumma, jonka ulkoministeriö on myöntänyt ohjelman tai hankkeen toteuttamiseen sekä päivämäärän, jolloin rahoituspäätös on tehty.
300 000 €
OECD:n kehitysapukomitean seuraamat tavoitteet OECD:n kehitysapukomitea seuraa kehitysyhteistyömäärärahojen käyttöä ja on määritellyt kehitystavoitteita, joiden toteutumista se kerää tietoa. Ohjelmalla tai hankkeella voi olla myös tavoitteita, jotka eivät kuulu kehitysapukomitean seuraamiin tavoitteisiin ja joita ei ole lueteltu tässä.
- Osallistava kehitys/hyvä hallinto
Toimiala Toimiala, jolla ohjelma tai hanke toimii. Toimialoja voi olla myös useita.
- Valtiontalouden, erityisesti verotuskyvyn vahvistaminen (DRM) 100%
Rahoituskanava Rahoituskanavan kautta rahoitus ohjataan ohjelman tai hankkeen toimintaan. Rahoituskanavana voi toimia esimerkiksi hankkeen toteuttava järjestö tai Suomen suurlähetystö, joka ohjaa rahoituksen hankkeen toteuttavalle paikalliselle järjestölle.
African Tax Administration Forum
Ota yhteyttä Ohjelmasta tai hankkeesta vastaavan ulkoministeriön yksikön sähköpostiosoite.
Rahoituskohteen numero Rahoituskohteen numero ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
29892383
Tunnus Rahoituskohteen tunnus ulkoministeriön asianhallintajärjestelmässä.
UHA2016-003956
Sivua muokattu Päivämäärä, jolloin tietoihin on viimeksi tehty muutoksia.
03.01.2017