YK-liiton varapuheenjohtajan Jutta Urpilaisen puheenvuoro Suomen YK-jäsenyyden 50-vuotisjuhlassa

Suomen YK-liiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jutta Urpilaisen päätöspuheenvuoro Suomen YK-jäsenyyden 50-vuotisjuhlassa Finlandia-talolla 14. joulukuuta.

Arvoisat puhujat ja juhlavieraat, Ärade festpublik, Distinguished Guests,

Haluan Suomen YK-liiton puolesta kiittää teitä kaikkia siitä, että osallistuitte tähän Suomen YK-jäsenyyden 50-vuotisjuhlaan. Puhujamme ovat olleet yhtä mieltä siitä, että valtiot ja kansat tarvitsevat Yhdistyneitä kansakuntia vielä 60 vuotta sen perustamisen jälkeenkin. Yhtä mieltä olemme myös olleet siitä, että edistääkseen turvallisuutta, kestävää kehitystä ja ihmisoikeuksia YK tarvitsee uudistumista.

Näin juhlan päätteeksi haluan korostaa yhtä näkökulmaa maailmanjärjestön uudistamisessa. Se on YK:n päätöksenteon avaaminen kansalaisten laajemmalle osallistumiselle. Tämä ajatus "kansalaisten YK:sta" on tullut esille myös tasavallan presidentin ja pääministerin puheenvuoroissa. YK on nimensä mukaisesti enemmän kuin "yhdistyneet valtiot". Laaja kansalaisten tuki on elintärkeää toimintakykyiselle YK:lle.

Globalisaatioajan uudet sukupolvet ovat aktiivisesti vaatineet demokratiaa myös kansainväliseen päätöksentekoon. On selvää, että julkisen keskustelun tarve on lisääntynyt myös YK:ssa, kun globalisaatiolla on yhä laajempia vaikutuksia ihmisten turvallisuuteen, työllisyyteen ja hyvinvointiin. Yhteinen haasteemme on lisätä kansalaiskeskustelua YK:n toiminnasta sekä luoda kanavia demokraattiselle vaikuttamiselle.

YK:n edellinen pääsihteeri Boutros Boutros-Ghali on todennut seuraavasti: "Vaikka poikkikansallinen demokratia on vielä utopia, se voi olla tulevaisuuden todellisuutta". Hänen tavoitteenaan oli valtioiden, kansalaisten ja kansalaisyhteiskunnan YK. Pääsihteeri Kofi Annan on jatkanut tätä työtä. Cardoso-paneelin esitykset kansalaisyhteiskunnan ja parlamentaarikkojen osallistumisen vahvistamisesta jäivät kuitenkin varjoon syyskuun huippukokouksessa.
Kansalaismielipiteen huomioiminen koskee myös Suomen YK-politiikkaa. Suomen YK-liitto on tänään julkaistulla kannanotollaan halunnut herättää keskustelua kansanedustajien ja kansalaisjärjestöjen osallistumisen laajentamisesta. Yksi konkreettinen ehdotus on YK-neuvottelukunnan perustaminen. Tällaisen neuvotteluelimen avulla poliittiset päätöksentekijät, kansalaisjärjestöt sekä YK-asioita hoitavat virkamiehet voisivat yhdessä keskustella globalisaatiopolitiikkamme suuntaviivoista.

Hyvät kuulijat,

YK tarvitsee valtioiden sitoutumista monenkeskisyyteen, mutta onnistuakseen turvallisuuden, kestävän kehityksen ja ihmisoikeuksien edistämisessä YK tarvitsee myös kansalaisten tuen. Suomen YK-liitto pyrkii omalta osaltaan lisäämään kansalaismielipidettä vahvemman ja toimintakykyisemmän YK:n puolesta. Tämä on haaste on kuitenkin meidän kaikkien yhteinen. Niin järjestöjen, poliittisten päättäjien, virkamiesten kuin tiedotusvälineiden. Haluan vielä kerran järjestäjien puolesta lämpimästi kiittää teitä osallistumisesta tähän Suomen YK-jäsenyyden 50-vuotisjuhlaan. Ja toivotan teidät tervetulleeksi aulatiloissa pidettävään cocktail-tilaisuuteen. Kiitos.














YK