Valtiosihteeri Jukka Valtasaari: ulkoasiainministeriön kiitospuhe Sisustusarkkitehdit (SIO) ry:n sisustuspalkinnon julkistamistilaisuudessa 2.6.1998

"Suomi muotoilee 10" -avajaiset, Sisustusarkkitehdit (SIO) ry:n sisustuspalkinnon julkistamistilaUisuus 2.6.1998 klo 18.00

Valtiosihteeri
Jukka Valtasaari
Ulkoasiainministeriö


Hyvät ystävät,

On suuri kunnia vastaanottaa toimeksiantajan ominaisuudessa tämä Sisustusarkkitehdit SIO:n tunnustuspalkinto Tallinnan suurlähetystön sisustuksesta. Lisäksi minua ilahduttaa se, että Suomen Brysselin suurlähetystön muutostyöt ja sisustus on huomioitu kunniamaininnalla. Tällaisten kohtalaisen uusien 1960-70 luvun taitteessa rakennettujen toimistotilojen kunnostustyöt toteutetaan usein vailla sen kummempaa julkista huomiota.

Pidän tätä myös tunnustuksena sille työlle, jota ulkoministeriö on vuosikymmeniä tehnyt suomalaisen muotoilun ja huonekaluteollisuuden tunnetuksitekemiseksi maailmalla. Suurlähetystömme ja varsinkin niiden edustustilat ovat eräänlaisia Suomen käyntikortteja. Olemmekin aina lähteneet siitä, että näissä esitellään suomalaisia huonekaluja ja muita design -tuotteita. Tällä hetkellä suurin yksittäinen hanke on Berliinissä vuonna 1999 aloittavan suurlähetystön sisustus.

Kun diplomaattisuhteet Suomen ja uudelleen itsenäistyneen Viron välillä palautettiin 24. elokuuta 1991, päivälleen 51 vuotta edustuston tyhjentymisen jälkeen, kyti alusta asti ajatus saada takaisin Tompean talo ja palauttaa sen henki. Kesäkuussa 1993 sopimus kiinteistön palauttamisesta sitten allekirjoitettiin ja hieman myöhemmin Suomi pystyi palauttamaan Virolle sen entisen suurlähetystörakennuksen Helsingissä.

Tästä alkoi Tompean suunnittelu ja rakentaminen. Suuren peruskorjaushankkeen arkkitehdeiksi oli valittu arkkitehtitoimisto Käpy ja Simo Paavilainen, kun arkkitehdit tarjoutuivat suunnittelemaan myös sisustuksen oli valinta luonnollinen.

Haasteellisen sisustussuunnitelman päämääränä oi luoda toimivat, nykyaikaiset ja elegantit työtilat suurlähetystön tarpeisiin neljään eri aikakausilta peräisin oleviin rakennuksiin. Huonekohtaisesti suunnitellut kalusteet, vanhojen mallien mukaan tehdyt tapetit sekä vanhat kattokruunut -jotka pelastettiin sodan jaloista vuonna 1940 ja löytyivät valtioneuvoston linnan ullakolta vasta 90-luvun alussa - muodostavat upean kokonaisuuden, joka on myös toimiva ja nykyaikainen työtila.

Haluankin tässä erityisesti kohdistaa kiitokseni sisustuksen suunnittelijalle arkkitehtitoimisto Käpy ja Simo Paavilaiselle sekä sisustussuunnittelijana heidän toimistossa työskennelleelle sisustusarkketehti Lauri Olinille sekä kaikille niille, jotka osallistuivat tämän Suomen ja Viron suhteiden symbolin kunnostamiseen ja entisöintiin. Kiitän myös samalla sistusarkkitehti Anneli Lahtua-Supply'a onnistuneetsa Brysselin suurlähetystön muutostyöstä.


kulttuuri