Ulkoministeri Soinin puheenvuoro lehdistötilaisuudessa Venäjän ulkoministerin kanssa

Ulkoministeri Soinin avauspuheenvuoro lehdistötilaisuudessa Moskovassa 12.2.2019.

Arvoisa kollega, hyvät kuulijat,

  • Tahdon kiittää isäntääni, ulkoministeri Lavrovia, avoimista ja raken­ta­vista keskusteluista. Jatkamme vielä tämän lehdistö­tilaisuuden jälkeen lounaalla.

  • Tuttuun tapaan keskustelumme ovat olleet hyvähenkiset. Olemme puhuneet kahdenvälisistä suhteista, alueellisista kysymyksistä ja yhteistyöstä sekä Euroopan neuvostosta.

  • Venäjä on tärkeä markkina suomalaisyrityksille. Suomen vienti Venä­jälle oli suunnilleen edellisvuotisella tasolla. Tuonnissa oli pien­tä kasvua. Rajanylitysten määrä oli edeltävän vuoden luokkaa, noin yhdeksän miljoonaa. Venäläiset matkailijat ovat erittäin terve­tulleita Suomeen. Rajayhteistyö toimii hyvin.

  • Ympäristöasiat korostuvat sekä kahdenvälisissä suhteissamme että alueellisessa yhteistyössä. Yhteistyö mustan hiilen päästöjen vähentämiseksi on lähtenyt lupaavasti käyntiin. Vetosin ulko­minis­teri Lavroviin, että Venäjä ratifioisi Pariisin ilmastosopimuksen. Se olisi tärkeä signaali.

  • Suomi toimii tällä hetkellä Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana. Keskustelimme Venäjän osallistumisoikeuksiin ja maksamattomiin jäsenmaksuihin liittyvästä kysymyksestä. Suo­mi ei tätä kysymystä voi ratkaista, vaan kompromissivalmiutta sekä poliittista prosessia ja ratkaisua hakevaa asennetta tarvitaan kaikilta osapuolilta. Venäjä on eurooppalainen maa, ja Venäjän jäsenyyden jatkuminen on tärkeää.

  • Otin esille suomalaisten huolen jännittyneen turvallisuustilanteen jatkumisesta lähialueillamme. Dialogi, toimien läpinäkyvyys ja vastuullinen toiminta ovat vakauden kannalta oleellisia. Taannoiset häiriöt Pohjois-Suomen GPS-signaalissa aiheuttivat tarpeettomia riskejä mm. lentoliikenteelle. Ne huolestuttivat suomalaisia.

  • Myös ihmisoikeusasiat nousivat keskustelussa esiin, erityisesti Jehovan todistajien tilanne sekä tanskalaisen Dennis Christen­senin viime viikolla saama vankeusrangaistus. Uskonnonvapauden periaate on meille suomalaisille hyvin tärkeä.

  • Kansainvälisiin kysymyksiin, kuten Ukrainaan, asevalvonta-asioihin ja Syyriaan palaamme tarkemmin lounaan aikana.

  • Kiitos vielä kerran, ulkoministeri Lavrov, hyvistä keskusteluistamme tänään.