Ulkoministeri Soinin puhe Sata tasa-arvotekoa -tilaisuudessa
Ulkoministeri Timo Soinin puhe ulkoministeriön Sata tasa-arvotekoa -tilaisuudessa 15.12.2017.
Ensi vuonna vietämme Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa. Suomesta on kehittynyt sitten vuoden 1917 vauras, hyvinvoiva demokratia. Voimme olla ylpeitä saavutuksistamme. Kansainvälisissä mittauksissa Suomi sijoittuu huipulle. Puhutaanpa äitien ja lasten hyvinvoinnista tai talouden indikaattoreista, kilpailukyvystä, innovaatioista, luovuudesta tai puhtaasta ilmasta.
Miten pääsimme näin pitkälle?
Mielestäni tasa-arvo ja naisten osallistuminen poliittiseen ja taloudelliseen päätöksentekoon ovat menestyksemme salaisuus. Meillä Suomessa sekä pojat että tytöt saavat korkeatasoista opetusta, ja voivat hyödyntää taitojaan ja osaamistaan työelämässä. Yhteiskunnan tukiverkot toimivat. Työssä käyminen onnistuu, kun vanhempien tueksi on kehitetty toimiva päivähoito- ja varhaiskasvatusjärjestelmä ja perhetuet. Joko äiti tai isä voi jäädä kotiin hoitamaan vastasyntynyttä ja palata sen jälkeen työpaikkaansa.
Ulkoministeriössä tasa-arvo on toimintamme kulmakiviä. Henkilöstöpolitiikassa olemme jo pitkään noudattaneet tasa-arvoista ja oikeudenmukaista rekrytointia ja palkkausta. Ulkoministeriössä sukupuoli ei ole este etenemiselle. Meillä taitaa olla maailmanennätys hallussamme. Ulkoasiainhallinnon johtotason tehtävissä naisia on 43 prosenttia. Suurlähettiläistä jo 46 prosenttia on naisia! Kaudellani myös 50 % raja voi hyvin mennä rikki. Hyviä ja päteviä naishakijoita on paljon.
Eduskunnassa hiljattain hyväksytyssä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa myös tasa-arvo ja demokratia on nostettu prioriteetiksi. Osaltaan näin voimme vahvistaa Suomen kansainvälistä asemaa, turvata Suomen itsenäisyys ja alueellinen koskemattomuus, parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia ja ylläpitää yhteiskunnan toimivuutta.
Suomi on mukana toimeenpanemassa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1325, joka pyrkii saamaan naiset mukaan konfliktien ehkäisyyn, rauhanneuvotteluihin ja jälleenrakennukseen.
Kiitän Naisjärjestöjen keskusliittoa ja Tasa-arvoasiain neuvottelukuntaa aloitteesta nostaa tasa-arvo esiin myös itsenäisyytemme juhlavuoden vietossa. Ulkoministeriöllä on kunnia olla ensimmäinen ministeriö, joka liittyy mukaan kampanjaan "100tasa-arvotekoa". Haaste on otettava vastaan tosissaan.
Siksi tarkoituksemme on tehdä vähintään sata tasa-arvotekoa. Ministeriön osastot ja yksiköt sekä 89 maailmalla olevaa edustustoa ovatkin jo kiitettävästi tarttuneet toimeen.
Nostan tässä esiin muutaman tasa-arvoteon:
- Talousyksikkö ottaa tasa-arvotyöryhmän mukaan vuoden 2017 talousarvioesityksen valmisteluun.
- Suomen toimiessa Arktisen neuvoston puheenjohtajana se edistää tasapuolisten koulutusmahdollisuuksien tarjoamista syrjäisillä alueilla asuville yhteisöille yhteistyössä paikallisten opettajien kanssa.
- YK-yksikkö järjestää pohjoismaisen naisrauhanvälittäjäkokouksen.
- Oikeuspalvelu järjestää keväällä 2017 seminaarin, jossa tiedotetaan Suomen kansainvälisistä sopimusvelvoitteista naisiin kohdistuvan syrjinnän ja väkivallan vähentämisessä.
- Reyjavikissa oleva suurlähetystömme julkaisee nettisivuillaan joka kuukausi islantilaisia ja suomalaisia naisia, jotka ovat olleet merkittäviä hahmoja historiassa tai nykyajan vaikuttajia.
- Abu Dhabin suurlähetystö on mukana ydinvoima-alan naisverkoston luomisessa.
Tasa-arvotekoja on siis monenlaisia, suuria ja pieniä. Oma tasa-arvotekoni on se, että liityn EU:n tasa-arvoinstituutin White Ribbon -kampanjaan. Siinä miehet toimivat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Olen sitoutunut puhumaan aiheesta Suomessa ja ulkomailla, kouluissa, työpaikoilla, vaalikampanjassa, kansainvälisissä kokouksissa, YK:ssa, EU:ssa, kahdenvälisissä tapaamisissa ja muualla. Tuen Marttoja heidän työssään naisiin kohdistuvan väkivallan poistamisessa. Marraskuun 25. puen ylleni valkoisen nauhan, joka kertoo että olen mukana kampanjassa.
Haastan pääministeri Juha Sipilän mukaan tähän kampanjaan.
Haastan kaikki ministerikollegani mukaan tasa-arvotalkoisiin!