Utrikeshandels- och utvecklingsminister Lehtomäki: Finland – en verkligt öppen ekonomi?

Sammandrag av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäkis tal vid representationschefsmötet i Helsingfors den 25 augusti.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki Utmaningarna för Finlands ekonomi är intimt sammankopplade med den världsomfattande ekonomiska utvecklingen. Förändringar i de yttre förhållandena återspeglas snabbt och kraftigt i en liten och öppen ekonomi som Finlands. Euroområdets och hela unionens hotbild är att inom den allt hårdare globala ekonomiska konkurrensen bli överkörda av övriga jättar. Detta hot blir åtminstone inte mindre av befolkningsstrukturens ofördelaktiga utveckling och den starka europeiska strävan efter att hellre konservera än reformera.

En allt mer globaliserad ekonomi måste ses som en i stort sett oundviklig och främst positiv utveckling. Finland har under tidigare år dragit stora fördelar av avregleringen av exportmarknaden. Finlands handelspolitiska linje kommer även framdeles att förespråka en avreglering av handeln, eftersom vi tror att detta kommer att främja den ekonomiska utvecklingen för alla parter.

Finland kommer emellertid i framtiden inte att kunna vila sig på sina lagrar, utan landet behöver nya recept och nya ansträngningar för att nå framgång. Regeringen gör sin del för att upprätthålla Finlands konkurrenskraft, men även arbetsmarknadsorganisationerna har sin roll att spela i detta sammanhang. Trots att Finland aldrig kommer att kunna konkurrera med de förmånligaste produktionskostnaderna, bör vår prissättning inte vara sådan att vi faller utanför den globala konkurrensen. En moderat löneuppgörelse ligger i alla finländares intresse.

Vi har invaggat oss i tron att vår ekonomi är öppen och attraktiv. Tyvärr stöder statistiken inte denna uppfattning. De finländska direkta investeringarna i utlandet befinner sig fortfarande på en hög nivå, men som mottagare av utländska investeringar kommer vi på sista plats bland de små och medelstora EU-länderna.

En sektor där den ekonomiska utvecklingen har varit särskilt svag är tjänstesektorn, Exporten av tjänster har stannat på en låg nivå. Dessutom har vår immigrationspolitik tills vidare varit beklagansvärt kortsiktig och ensidig.

Också i det finländska öppna samhället finns det fortfarande många stängda dörrar. Även inom ramen för våra internationella åtaganden går vi emellertid mot en ökad öppenhet. Samtidigt som vi identifierar nya, konkurrenskraftiga framgångsområden måste vi anstränga oss för att öppna vår ekonomi på det praktiska planet.

Lehtomäkis tal i sammandrag

Bandinspelning av Lehtomäkis tal: