Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lehtomäki: Kaikki voivat hyötyä kaupan vapauttamisesta
Tiivistelmä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen WTO:n ministerikokouksessa Cancúnissa Meksikossa 12. syyskuuta pitämästä puheesta
Maailman kauppajärjestö WTO:n sääntöihin perustuva kaupan vapauttaminen on Suomessa kiistämättä lisännyt hyvinvointia ja kilpailukykyä. Oma positiivinen kokemuksemme ei varmastikaan ole ainoa laatuaan.
Kaupan vapauttaminen tai taloudellinen kasvu eivät kuitenkaan ole itseisarvoja. Kaupasta saatavilla tuloilla parannetaan ihmisten elämänlaatua: koulutusta, terveydenhuoltoa ja infrastruktuuria. Kauppa vähentää nälkää ja köyhyyttä. On jokaisen maan ja hallituksen vastuulla käyttää kaupasta saatavat tulot parhaalla mahdollisella tavalla.
Dohan neuvottelut antoivat meille mahdollisuuden edetä kaupan vapauttamisen ja sääntöjen kehittämisen tiellä sekä samaan aikaa kiinnittää huomiota kehitysmaiden asemaan. On velvollisuutemme hyödyntää tämä mahdollisuus nyt.
Suomi korostaa kehitysmaiden integroimista kansainväliseen kauppajärjestelmään. Kaikki WTO:n jäsenmaat ovat yhteistuumin hyväksyneet kestävän kehityksen pääperiaatteet kauppaneuvottelujen tavoitteeksi.
Meidän tulee ilmaista selkeästi että WTO on valmis entisestään korostamaan kauppaan liittyviä ympäristönäkökohtia. Kestävä kehitys ei kuitenkaan ole vain kaupan ja ympäristön asia, vaan vaatii myös kestävää talouskehitystä, sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja ihmisoikeuksien kunnioittamista.
Maatalous on aina noussut ratkaisevaan asemaan WTO-neuvotteluissa. Meidän tulisi pyrkiä tasapainoon kaupan vapauttamisen ja kotimaisen tuen myöntämisen välillä. EU:n maatalouspolitiikan uudistaminen osoittaa, että EU on valmis laskemaan niitä maatalouden tukia, jotka vääristävät kauppaa. Meidän tulee kuitenkin samaan aikaan varmistaa se, että kaikilla kansalaisilla on oikeus ostaa ja syödä lähellä tuotettua ruokaa. Velvollisuutemme on myös huolehtia perinteisen maanviljelysmuodon, eli perheviljelyn kannattavuudesta niin teollisuusmaissa kuin kehitysmaissakin - myös tulevaisuudessa.
Teollisuustuotteiden markkinoillepääsy on edelleen kauppaneuvotteluiden selkäranka. Suomi odottaa edistystä niin horisontaalisissa kuin sektorikohtaisissakin neuvotteluissa.
Tämän lisäksi Suomi korostaa myös niin sanottuja uusia aiheita. Investointeja ja kilpailusääntöjä koskevat sopimukset loisivat otolliset olosuhteet ulkomaisille investoinneille myös kehitysmaissa. Lisäksi kauppamenettelyjen yksinkertaistamista ja julkisten hankintojen läpinäkyvyyttä koskevista säännöistä sopiminen parantaisi erityisesti kehitysmaiden kauppajärjestelmien toimivuutta. Voimme tämän WTO-kokouksen päätöksillä tukea kehitysmaita tässä pyrkimyksessä.
Toivon, että käytämme tämän viidennen ministerikokouksen hyväksemme ja pystymme päättämään Dohan kierroksen aikataulussaan, ensi vuonna. Tämä antaisi positiivisen viestin taloudelle ja luottamusta siihen, että voimme auttaa eniten tarpeessa olevia maita ja ihmisiä.