Minister Lehtomäki: Det ekonomiska samarbetet mellan Finland och Chile mot bakgrund av EU:s associationsavtal


Sammandrag av utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäkis tal vid det finsk-chilenska handelsseminariet i Santiago de Chile den 5 november.


Lågkonjunkturen inom världsekonomin har tvunget även påverkat Finlands utrikeshandel i Sydamerika. Vår export till denna region har redan tre år i följd varit sjunkande.

Efter Brasilien är Chile och Mexiko Finlands största handelspartner i Latinamerika. Förhållandena i Brasilien och Chile har redan under lång tid varit stabila och förutsebara. Därför är det förvånansvärt hur liten vår handel med Chile fortfarande är.

Senaste år var Chiles andel av Finlands export 0,2 procent. I pengar räknat var exportvärdet 115 miljoner euro och importen 91 miljoner euro. Det finns alltså utrymme för förbättringar och jag tror att det finns intressanta avsättningsmöjligheter både för chilenska och finska företag. Utgångspunkten är kanske anspråkslös, men detta år har visat att framtiden kan vara ljus. Vår export är tydligt ökande.

I Finland är Chile känt för koppar och övriga gruvindustriprodukter. Även de chilenska frukterna är kända och uppskattade. Samma gäller för det allt större utbudet av chilenska viner. Finlands export till Chile har traditionellt bestått av maskiner och utrustning samt papper.

Finland har en stor outnyttjad exportpotential inom telefon- och telekommunikationssektorn samt inom energi-, skogsbruks-, gruvindustri- och varvssektorerna. Finland är ett litet, men även globalt sett mycket konkurrenskraftigt land. Förra veckan rankades Finland av World Economic Forum som världens mest konkurrenskraftiga land.

Finlands goda handelsförbindelser med Brasilien och Chile kan inte ersätta ett multilateralt, regelbaserat handelssystem. I Finland har avregleringen av handeln ökat välfärden och konkurrenskraften. Även Chile har goda erfarenheter av ett öppet handelssystem.

Det att Världshandelsorganisationen WTO:s ministermöte i Cancún misslyckades var utan tvivel ett bakslag för det multilaterala handelssystemet. Följderna av detta drabbar särskilt de fattigare länderna och u-länderna. Världsekonomin hade behövt en positiv signal från Cancún för att återhämta sig, men tyvärr misslyckades vi med denna uppgift.

Jag hoppas att vi så snart som möjligt kan återgå till förhandlingsbordet. Alla parter bör tänka över vad det var som gick fel i föregående förhandlingar. För att vi utan dröjsmål skall kunna gå vidare på vägen mot ett multilateralt handelssystem behövs flexibilitet och konstruktiva åtgärder.

















Associationsavtalet mellan EU och Chile(Linkki toiselle web-sivustolle.)