Minneshögtid för tsunamikatastrofens offer i Phuket

Finlands ambassadör i Thailand Lars Backströms tal i Phuket den 26 december 2005

Ärade deltagare i denna minneshögtid

Jag ber att få välkomna er till denna minneshögtid med ett kort tal både på finska och svenska. Efter talet följer en tyst minut till minnet av katastrofens offer. Jag ber pressens representater följa de råd som har getts för denna minneshögtid.

Mina damer och herrar,

Vi kommer alla ihåg våra reaktioner för ett år sedan, när sorgebud efter sorgebud nådde oss från Thailand. I varje hem vände sig tankarna till tsunamioffrens öde och de anhörigas smärta. Tidnings- och TV-bilder från mottagningen på Helsingfors/Vanda flygplats av de förolyckade väckte under året på nytt minnena från katastrofen gång på gång. Chocken var stor för oss alla. Så här borde det inte ha fått gå.

Tsunamin var en oundvikliga naturkatastrof och dess omfång överväldigande. Ingen kunde hindra vattenmassornas förstörelse. Vi i Finland visade vår solidaritet med katastrofens offer på ett generöst sätt. Hjälporganisationerna samlade in rekord mycket medel för att hjälpa de nödställda och för återuppbyggnadsarbetet.

I Thailand behövde över 100.000 mänskor hjälp och Thailand har själv svarat för det mesta av hjälpen. Finlands Röda Kors har levererat ambulanser och ger också stöd till Thailands Röda Kors i fortsättningen. Mycket återstår att dock att göra. Återuppbyggnadsarbetet fortsätter och förbättringen av katastrofberedskapen kräver långsiktiga insatser i alla länderna kring Indiska oceanen. Finlands och finländarnas stöd hjälper i detta arbete.

Mycket arbete har också gjorts och görs för att identifiera de kroppar som hittats. Alla poliser och andra experter som deltagit i detta arbete förtjänar vårt tack. Envar kan förstå hur svår denna uppgift är. En vuxen och 6 barn är fortfarande försvunna. Hoppeligen hittas dessa offer, så att de också kan anträda sin sista resa hem.

Vi har samlats här i Phuket och Khao Lak idag för att hedra minnet av alla våra landsmän som omkom i tsunamikatastrofen. Årsdagen är en smärtsam dag men också en nödvändig milstolpe som hjälper i sorgearbetet. Att dela på sorgen ger krafter. Jag hoppas att denna minneshögtid hjälper i denna process.

Jag tackar.

Jag ber er resa er och hedra minnet av de bortgångna med en tyst minut.