Utrikesministeriets budgetförslag för 2005

Pressmeddelande 157/2004
30.7.2004


Utrikesministeriet framförde i sitt budgetförslag till finansministeriet att utrikesministeriets förvaltningsområde för 2005 skulle beviljas sammanlagt 823,6 miljoner euro. Förslaget överskred statsrådets ramar för förvaltningsområdet med 8,7 miljoner euro. Av den överskridande delen gällde 5,8 miljoner euro medlemsavgifter, 1,2 miljoner euro byggande av fastigheter, 1,0 miljoner euro verksamhetsutgifter, varav 0,8 miljoner euro i form av en överföring från inrikesministeriets huvudtitel och 0,7 miljoner euro till närområdessamarbetet.

Utrikesministeriets verksamhet år 2005 grundar sig på linjedragningarna i UM-strategi 2010, som bereds i år. Med utgångspunkt i denna strategi har man definierat de centrala målsättningarna för utrikesförvaltningen:

- Att förstärka Finlands internationella ställning och förbättra de internationella verksamhetsförutsättningarna för finländsk ekonomi.
- Att främja finländarnas intressen och det finländska i världen.
- Att öka stabiliteten, säkerheten och samarbetet i närområdena.
- Att utvidga och utveckla Europeiska unionen.
- Att främja internationell stabilitet, säkerhet och välfärd samt utveckla kontrollen över globaliseringen.

Vid all verksamhet inom ministeriet strävar man efter att uppfylla dessa mål och resurserna inriktas i enlighet med dem. Utrikesministeriet satsar på att följa upp uppnåendet av målen genom att utveckla metoderna för bedömning av inverkan och resultat.

För utrikesministeriets verksamhetsutgifter föreslogs 176 miljoner euro. Förvaltningen minskas med 25 manår för att upprätthålla representationsnätet i sin nuvarande form och möjliggöra en effektivare beredning av politiken.

För internationellt utvecklingssamarbete föreslogs sammanlagt 600,1 miljoner euro, motsvarande 0,39 procent av bruttonationalinkomsten. Av detta belopp föreslogs 460,2 miljoner euro till utrikesministeriets huvudtitel. Ökningen jämfört med år 2004 uppgår sammanlagt till 54,4 miljoner euro, vilket motsvarar tillväxtplanen för anslagen i det utvecklingspolitiska program som statsrådet godkände i februari. I enlighet med programmet avser man öka anslagen för utvecklingssamarbete med ca 220 miljoner euro under regeringsperioden. Med nuvarande BNI-prognoser skulle en andel om 0,44 procent av bruttonationalinkomsten uppnås år 2007. Finland har förbundit sig att försöka uppnå FN:s millenniemål, av vilka det mest betydande är en lindring av extrem fattigdom och hungersnöd. Samarbetets verkan ökas bland annat genom att det koncentreras till allt färre länder, de viktigaste organisationerna och de största programmen. Förutom genom utvecklingssamarbete försöker man förbättra utvecklingsländernas ställning genom att beakta deras intressen inom utrikespolitikens samtliga delområden och dessutom bland annat inom handels-, miljö-, jord- och skogsbruks-, social- och immigrationspolitik samt politiken för informationssamhället.

Statsrådets fastställde den nya strategin för närområdena den 22 april 2004. Närområdessamarbetets målsättning är att främja regional stabilitet och stöda en balanserad ekonomisk och samhällelig utveckling i närområdena. Närområdessamarbetets primära målområden är nordvästra Rysslands federationskrets, i synnerhet Karelska republiken, Leningradregionen, Murmanskregionen och S:t Petersburg. Närområdessamarbete bedrivs framför allt inom följande områden: miljö, jord- och skogsbruk, social- och hälsovård, rättsväsen, trafik och datakommunikationer, energi, kärnsäkerhet, utbildning och medborgarsamhället. För närområdessamarbetet föreslås 24,2 miljoner euro, vilket överskrider ramarna med 0,7 miljoner euro. Överskridningen förorsakas av att Finland anslutit sig till G8-ländernas Global Partnership-initiativ.

Finlands utrikes- och säkerhetspolitik utvecklas i enlighet med den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse som avges till riksdagen hösten 2004. För upprätthållande av de finländska fredsbevarande styrkorna och civil personals deltagande i krishanteringsuppdrag föreslås anslag i enlighet med budgetramarna. För dessa moment finns ofördelade anslag till ett belopp av 16,3 miljoner euro för eventuella nya projekt eller för ytterligare utgifter för nuvarande projekt eller för en fortsättning av dem. Anslagen för fredsbevarande verksamhet har dimensionerats i enlighet med de fredsbevarande truppernas omfång och uppgifternas kravnivå. Antalet soldater i fredsbevarande uppgifter uppskattas till ca 1 000. För medlemsavgifter föreslås 74,5 miljoner euro, vilket överskrider ramen med 5,8 miljoner euro. Överskridningen orsakas av att Finlands betalningsandel för FN:s fredsbevarande trupper ökat.

Närmare upplysningar:

Ekonomidirektör Pekka Mattila, tfn: 160 55850
Om utvecklingssamarbetet: enhetschef Sinikka Antila, tfn: 160 56283
Om närområdessamarbetet: överinspektör Sari Kantola, tfn: 160 55610

























Utrikesministeriets budgetförslag för 2005, på finska (html)

Utrikesministeriets budgetförslag för 2005, på finska (pdf, 421kt)