Övergång från utvecklingssamarbete till bredare samarbetsformer i Nepal: Jämförelser, lärdomar och rekommendationer för policy och åtgärder

Syftet med utredningen var att ge vägledning för utvecklingen av Finlands långsiktiga projektbaserade utvecklingssamarbete i Nepal mot nya samarbetsformer, när landet strävar efter att bli ett medelinkomstland senast 2026.

I den kvantitativa analysen i utredningen, som använder flera metoder, bedömdes mängden utvecklingsbistånd och den bilaterala handeln mellan Finland och Nepal. Som en del av den kvalitativa analysen intervjuades 33 representanter för olika intressentgrupper i Finland och Nepal, och man gjorde en grundlig dokument- och artikelöversikt. I utredningen användes också en jämförande analys och en intressentgruppsbedömning samt ramar för övergripande frågor och planering av en helhetsmässig övergång i kontexten av bilateralt utvecklingssamarbete.

Enligt utredningen är Finlands övergångstänkande i Nepal längre framskridet jämfört med Nepals övriga utvecklingssamarbetspartner, men även jämfört med den nepalesiska regeringens egna övergångsförberedelser. Därför rekommenderas att Finland kan leda utvecklingen av idéer samt planeringen och genomförandet av Nepals övergång tillsammans med andra utvecklingssamarbetspartner. Finlands insats bör i synnerhet användas inom de temaområden där det finns ett långvarigt samarbete mellan Finland och Nepal, såsom utbildning, vattenfrågor, sanitet och hygien, samt övergripande frågor som anknyter till exempelvis kön, mänskliga rättigheter och klimatförändringen. Inom dessa sektorer kan man skapa nya samarbetsformer genom att stödja aktivt spridande och analys av befintliga kunskaper, praxis, nätverk samt framgångshistorier och lärdomar av dem. Detta kan utnyttjas i samarbetet mellan finländska och nepalesiska intressentgrupper, inklusive finländare bosatta i Nepal, den nepalesiska diasporan i Finland, aktörer i det finländska civilsamhället, utbildningsinstitutioner och privata aktörer. 

Rapport på engelska

Transition from development cooperation to broader forms of cooperation in Nepal: Comparisons, lessons learned and recommendations for policy and action(Länk till en annan webbplats.)