Publikationen: The proposed EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive and its impact on LDCs: A legal Analysis

Rapporten tillhandahåller en kortfattad kritisk analys av kommissionens förslag till direktiv om företagsbesiktning avseende mänskliga rättigheter och miljö. Rapporten tar up de minst utvecklade ländernas (MUL) synvinkel.

Den företagsbesiktning som föreslås ålägger vissa europeiska företag och företag i tredje länder som genererar ett betydande utfall i EU att genomföra en företagsbesiktning för att identifiera, förebygga och stoppa potentiell eller faktisk negativ påverkan på miljö och mänskliga rättigheter. Förslaget inkluderar nya sätt att få tillgång till rättslig prövning för skadelidande genom att etablera procedurer för civilrättsligt ansvar och klagomålsförfaranden för dem som upplever faktiska och förutsedda negativa konsekvenser som kan relateras till företagens verksamhet. Rapporten analyserar handelsstrukturerna mellan EU och Tanzania samt Demokratiska republiken Kongo, relevanta principer för internationell rätt gällande mänskliga rättigheter, miljölagstiftning, arbetsrätt, korruption och rättsstatsprincipen, tekniköverföring och ansvarsregler som anses viktiga för de minst utvecklade länderna. I utkastförslaget undviker man nästan helt att ta upp utvecklingsländer och MUL där man kan se att problem gällande mänskliga rättigheter och miljöskador är mer framträdande. Det finns ett behov av att ta upp frågor som är avgörande för att främja en hållbar och rättvis utveckling i dessa länder, framför allt kampen mot korruption och utvecklingen av rättsstatsprincipen.

Rapporten på engelska (Publikationsarkivet Valto)
The proposed EU Corporate Sustainability Due Diligence Directive and its impact on LDCs: A legal Analysis(Länk till en annan webbplats.)