Pressmeddelanden
-
Ministrarna med ansvar för industri och handelspolitik diskuterar EU:s konkurrenskraft och relationen till Förenta staterna
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio kommer att delta i ett informellt möte mellan ministrarna med ansvar för EU:s konkurrenskraft och handelspolitik i Warszawa den 3–4 februari 2025. Ministrarna diskuterar hur industri- och handelspolitiken kan stödja EU:s globala konkurrenskraft. De behandlar också frågor som rör relationen mellan EU och Förenta staterna och anslutningen av EU:s kandidatländer till den inre marknaden som en del av EU:s värdekedjor.
-
Inrättande av ett nytt generalkonsulat i Houston och ändringar i ordnandet av konsulära tjänster i beskickningsnätverket
Utrikesministeriet har sänt på remiss ett förslag till republikens presidents förordning om ändring av republikens presidents förordning om placeringsorterna för Finlands beskickningar i utlandet och ordnandet av konsulära tjänster i utrikesförvaltningen och bilagan till den.
-
Sloveniens utrikesminister Tanja Fajon besöker Finland
Sloveniens utrikesminister Tanja Fajon besöker Finland den 30 januari och träffar utrikesminister Elina Valtonen.
-
Utrikesminister Valtonen besöker Lettland och deltar i ambassadörsmötet
Utrikesminister Elina Valtonen besöker Lettland den 28 januari. Minister Valtonen kommer att hålla ett tal på ambassadörsmötet och träffar Lettlands utrikesminister Baiba Braže.
-
OSSE-ordförandens särskilda representant för Sydkaukasien har valts
Finland är ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) år 2025. Utrikesminister Elina Valtonen har utsett Christoph Späti till sin särskilda representant för Sydkaukasien under ordförandeskapet.
-
EU:s utrikesråd diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, läget i Mellanöstern och Förenta staterna
EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 27 januari. Finland representeras av utrikesminister Elina Valtonen.
-
Chefen för FN:s kontor för katastrofriskreducering besöker Finland
Chefen för FN:s kontor för katastrofriskreducering (UNDRR), biträdande generalsekreterare Kamal Kishore besöker Finland den 27-28 januari 2025.
-
Utrikesminister Valtonen presenterar programmet för Finlands OSSE-ordförandeskap i Wien
Utrikesminister Elina Valtonen besöker Wien den 23 januari. Hon kommer att presentera programmet för Finlands ordförandeskap för OSSE:s ständiga råd som består av representanter från 57 deltagande stater och 11 partnerländer.
-
Alltid kan det hända något på resan - Utrikesministeriet hjälper resenärer ute i världen
Utrikesministeriet och Finlands ambassader och konsulat hjälpte i fjol sammanlagt cirka 205 000 personer. Utrikesministeriets dygnet runt jour kontaktades sammanlagt omkring 6 800 gånger under året.
-
Minister Valtonen och minister Tavio deltar i mötet för Världsekonomiskt forum i Davos
Utrikesminister Elina Valtonen och utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio reser till Davos i Schweiz för att delta i det 55:e årliga mötet för Världsekonomiskt forum (WEF) den 20 – 24 januari. Även republikens president Alexander Stubb deltar i forumet.
-
OSSE:s generalsekreterare Sinirlioğlu besöker Finland
Den nya generalsekreteraren för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE Feridun Sinirlioğlu besöker Helsingfors den 16 januari på inbjudan av OSSE:s ordförande 2025 utrikesminister Elina Valtonen.
-
Utrikesminister Elina Valtonen talar vid konferensen om sanktioner i Haag och träffar Nederländernas utrikesminister Caspar Veldkamp
Utrikesminister Elina Valtonen besöker Haag den 15 januari och talar vid en konferens som ordnas av Nederländerna. Konferensens tema är efterlevnaden av sanktioner. Hon kommer också att träffa Nederländernas utrikesminister Caspar Veldkamp och företrädare för Internationella brottmålsdomstolen (ICC).
-
Minister Tavio deltar i en exportfrämjande resa till norra Sverige
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio besöker Sverige den 15–17 januari tillsammans med en stor företagsdelegation.
-
Utrikesminister Valtonen har besökt Ukraina
Utrikesminister Elina Valtonen besökte Kiev i Ukraina den 8 januari. Under besöket har hon träffat landets president Volodymyr Zelenskyj, premiärminister Denys Sjmyhal, utrikesminister Andrii Sybiha och parlamentets talman Ruslan Stefanchuk. Besöket är det första landbesök minister Valtonen har gjort som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE.
-
OSSE-ordförandeskapets särskilda representanter 2025
Finland är år 2025 ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).
-
Utrikesminister Valtonen besöker Moldavien
Utrikesminister Elina Valtonen besöker Moldavien den 9 januari i egenskap av ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE.
-
Finland tar över ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE
I dag tar Finland över ordförandeskapet i OSSE. Finlands prioriteringar under ordförandeskapsåret är att värna OSSE:s grundläggande principer, stötta Ukraina och stärka organisationens resiliens för att kunna hantera komplexa säkerhetsrelaterade utmaningar.
-
Finland bidrar till att tillgodose de mänskliga rättigheterna i utvecklingsländer i samarbete med internationella civilsamhällesorganisationer
Utrikesministeriet har beviljat internationella civilsamhällesorganisationer sammanlagt 10 miljoner euro för att användas för människorättsarbetet 2025–2026. Genom finansieringen främjas målen för Finlands utrikespolitik, säkerhetspolitik och utvecklingspolitik.
-
Sidoackrediteringar till Mongoliet och Liberia
Vid föredragningen den 19 december beslutade republikens president om två nya sidoackrediteringar.
-
Det finländska näringslivet ska ges en stark synlighet inför FN:s klimatkonferens COP30
Finland ställer i ordning sin utställningspaviljong inför FN:s nästa klimatkonferens i Belém i Brasilien den 10–21 november 2025. Miljöministeriet och utrikesministeriet stöder det förberedande arbetet med paviljongen i samarbete med företag, städer, universitet och organisationer.
-
Verksamhetsunderstöd till finländska civilsamhällesorganisationer med FN-bakgrund
Utrikesministeriet har beviljat totalt två miljoner euro till finländska civilsamhällesorganisationer med FN-bakgrund för 2025–2027 för att stödja organisationernas basverksamhet och kommunikations- och utbildningsverksamhet. Fem organisationer kommer att få stöd.
-
Finland bekräftar sitt stöd till Forumet för förvaltning av internet
Forumet för förvaltning av internet (Internet Governance Forum, IGF) är den primära scenen för olika intressentgrupper att diskutera internationell digital politik och förvaltning av internet. Finland har tillsammans med Nederländerna och Tyskland bekräftat sitt fortsatta stöd till forumet genom att bevilja forumet finansiering på sammanlagt cirka 550 000 euro år 2024.
-
Finland öppnar ett generalkonsulat i Houston
Utrikesministeriets kommer att stärka beskickningsnätverket ytterligare, vilket innebär att ministeriet öppnar ett tredje generalkonsulat i Förenta staterna. Generalkonsulatet etableras i Houston i delstaten Texas.
-
Europadomstolens dom i ett mål som gäller föreningsfrihet
Europadomstolen meddelade den 17 december 2024 en dom i ett ärende som gäller före-ningsfrihet. Europadomstolen ansåg enhälligt att Finland inte har kränkt artikel 11 (mötes- och föreningsfrihet) i Europakonventionen. Europadomstolen avvisade klagomålet som gällde artikel 14 i Europakonventionen (förbud mot diskriminering).
-
En grupp länder med kust mot Östersjön och Nordsjön riktar åtgärder mot den ryska skuggflottan
I samband med JEF-mötet i Tallinn den 16 december meddelade länderna med kust mot Östersjön och Nordsjön att de kommer att genomföra regelbundna försäkringsbevisinspektioner av de oljetankrar som används av Ryssland. Inspektionerna kommer att ske på de så här kallade skuggfartygens rutter i Engelska kanalen, Danmarks sund och i Finska viken. Därtill kommer länderna att införa allt fler sanktioner mot oljetankrar som hör till den ryska skuggflottan.
-
EU:s 15:e sanktionspaket och sanktionssystemet mot ryska hybridhot innehåller sanktioner mot aktörer som agerar i Rysslands intresse
I det 15:e sanktionspaketet riktar EU sanktioner mot nya ryska militärt, politiskt eller ekonomiskt inflytelserika aktörer. Paketet är EU:s svar på Rysslands fortsatta anfallskrig och attackerna mot civila mål i Ukraina. Sanktionerna gäller också skuggflottan. EU varnar för den försämrade affärsmiljön och uppmanar företagen att överväga att dra sig ur affärsrelationerna och avstå från ny affärsverksamhet med Ryssland. Sanktionsförteckningarna är de första som EU har arbetat fram enligt det nya sanktionssystem som upprättats med anledning av Rysslands destabiliserande åtgärder (sanktionssystemet mot ryska hybridhot). Upp på förteckningen förs personer som är ansvariga för att ha genomfört Rysslands destabiliserande politik i medlemsländerna eller i tredjeländer.
-
EU har tagit upp på sanktionslistan personer och enheter som begått brott mot de mänskliga rättigheterna och försämrat demokratins tillstånd
Bland de sanktionerade finns bland annat företrädare för det belarusiska rättsväsendet, fängelsechefer och aktörer som anses ha gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna och försvagat demokratins tillstånd i Belarus. EU-länderna godkände de ytterligare sanktionerna den 16 december.
-
Utrikesministeriets stöd till organisationen International Disability Alliance fortsätter
Utrikesministeriet fortsätter med att betala ut statsunderstöd till organisationen International Disability Alliance (IDA) efter att ha utrett om de misstänkta oegentligheterna också gällde det projekt som fått stöd av Finland. Innan utbetalningen fortsätter kräver ministeriet dock tillbaka 6 506 euro. IDA åtar sig att stärka organisationens interna förvaltningssystem och följa upp och rapportera om de fortsatta reformåtgärderna.
-
Utrikesrådet diskuterar Rysslands anfallskrig mot Ukraina, läget i Mellanöstern och Georgien
EU:s utrikesministrar sammanträder i utrikesrådet i Bryssel den 16 december. Finland representeras av utrikesminister Elina Valtonen.
-
OECD:s biståndskommittés rapport om kollegial utvärdering av Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete visar att Finland gjort framsteg inom utvecklingssamarbetet
OECD:s biståndskommitté DAC:s (Development Assistance Committee) rapport om kollegial utvärdering av Finlands utvecklingspolitik och utvecklingssamarbete offentliggjordes fredagen den 13 december 2024. Den kollegiala utvärderingen har genomförts av Österrike och Tjeckien och för första gången har en representant för det civila samhället, civilsamhällesorganisationernas takorganisation Fingo, deltagit i utvärderingen. DAC gör en utvärdering av sina medlemmars utvecklingssamarbete och utvecklingspolitik med cirka 6–7 års mellanrum.
-
Utrikesministeriets nya avgiftsförordning träder i kraft den 1 januari 2025
Utrikesministeriets nya avgiftsförordning för 2025 börjar gälla den 1 januari. För flera av de ministeriets prestationer som nu är avgiftsfria kommer att tas ut en avgift från och med den 1 januari 2025.
-
Det finländska samhället stödjer brett återuppbyggnaden av Ukraina
Den andra delen av Finlands nationella plan för återuppbyggnad av Ukraina gavs ut av utrikesministeriet den 12 december. Finlands stöd omfattar utvecklingssamarbete, humanitärt bistånd och materiellt bistånd. Återuppbyggnaden kommer att ta flera år i anspråk, vilket kräver brett internationellt stöd och samarbete. Finland satsar stort på detta arbete.
-
Det exportfrämjande arbetet fortsätter på grundval av ett serviceavtal
Reformen av Team Finland går framåt. Business Finlands utlandsfunktioner integreras i utrikesförvaltningen efter en övergångsperiod. Anslaget för Business Finlands utlandsnätverk överförs till utrikesministeriets förvaltningsområde den 1 januari 2025. De exportfrämjande tjänsterna kommer att fortsätta utan avbrott utifrån ett serviceavtal.
-
Finland ger humanitärt bistånd till snabbt eskalerande kriser
I utrikesministeriet sista fördelning av humanitärt bistånd för i år har fokus legat på Ukraina, de stora flyktingkriserna i Afrika, det humanitära läget i Mellanöstern och stödet till skolmat. Sammanlagt har ministeriet nu beviljat 41,2 miljoner euro i humanitärt bistånd.
-
Utrikesminister Valtonen deltar i de nordiska utrikesministrarnas N5-möte
Utrikesminister Elina Valtonen deltar den 10 december i de nordiska utrikesministrarnas N5-distansmöte.
-
Ett handelsavtal mellan EU och Mercosurländerna är en efterlängtad vitamininjektion för den finländska industrin
Europeiska kommissionen och Mercosurländerna Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay har i dag enats om ett handelsavtal. När avtalet träder i kraft kommer det att öppna ett stort marknadsområde för Europeiska unionens företag. Avskaffandet av Mercosurområdets höga tullar väntas leda till att EU-företagen slipper betala uppskattningsvis 4 miljarder euro i tull per år, vilket påskyndar handel, investeringar och ekonomisk tillväxt. Avvecklingen av handelshinder bidrar också till att de europeiska företagens leveranskedjor blir mångsidigare.
-
Finland stöder Internationella utvecklingsfonden som finansierar världens fattigaste länder
Finland deltar med 107 miljoner euro i den 21:a påfyllnaden av Internationella utvecklingsfonden IDA som hör till Världsbanken. Fonden stöder världens fattigaste länder.
-
Finland får eget nationellt ljudlandskap
På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
-
Finland ökar deltagandet i Natos insats till säkerhetsstöd och utbildning för Ukraina
Finland stärker sitt engagemang i Natos insats till säkerhetsstöd och utbildning för Ukraina. Republikens president beslutade den 5 december att Finlands insats är högst sex soldater.
-
Utvecklingspolitiska kommissionen har bekantat sig med Tigrays humanitära läge och tagit del av resultaten av Finlands utvecklingssamarbete i Etiopien
Delegationen för utvecklingspolitiska kommissionen som består av riksdagsledamöter besökte Etiopien den 24–30 november för att bekanta sig med det humanitära läget i Tigray och resultaten av landprogrammet för Finlands utvecklingssamarbete. Delegationen leddes av Utvecklingspolitiska kommissionens vice ordförande, riksdagsledamot Jani Kokko (sdp). Även riksdagsledamöterna Inka Hopsu (gröna), Tuomas Kettunen (cent), Ari Koponen (sannf) och Sari Tanus (kd) var med på resan.
-
Utrikesminister Valtonen deltar i OSSE:s ministerrådsmöte
Utrikesminister Elina Valtonen deltar i ett möte i ministerrådet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE på Malta den 5–6 december. I år är Malta ordförande i OSSE. Nästa år kommer turen till Finland.
-
Utrikesminister Valtonen deltar i Natos utrikesministermöte
Utrikesminister Elina Valtonen deltar i Natos utrikesministermöte i Bryssel den 3–4 december.
-
Chefen för UN Women Sima Bahous besöker Finland
Generaldirektören för UN Women Sima Bahous besöker Finland den 3–4 december. Hon kommer att träffa republikens president Alexander Stubb, utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio och ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen. Bahous deltar också i utrikesministeriets årliga konsultation om UN Womens arbete och arbetets resultat.
-
Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan besöker Finland
Armeniens utrikesminister Ararat Mirzojan besöker Helsingfors den 28–29 november på inbjudan av utrikesminister Elina Valtonen.
-
Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarnas inställning till Finland är motstridig, men det har inte skett några stora förändringar i attityderna jämfört med i fjol
Den enkät som Finlands ambassad i Moskva har beställt visar att antalet ryssar som är negativa till Finland har inte ökat jämfört med året innan, men det är uppenbart att attityderna har skärpts under granskningsperioden. Visserligen har ryssar fortfarande vissa positiva föreställningar om Finland. Ungdomar är mest positiva till Finland.
-
Måndagen den 25 november är internationella dagen mot våld mot kvinnor – statsrådet deltar i internationell kampanj genom att lysa upp byggnader i orange
FN har utlyst den 25 november till internationella dagen mot våld mot kvinnor. Våld mot kvinnor är ett stort problem även i Finland, och det är allas sak att lösa det. Statsrådsborgen och utrikesministeriets huvudbyggnad Sjöekipaget blir upplysta i orange som en del av en internationell kampanj.
-
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio reser till Nepal
Utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio besöker Nepal den 25–28 november.
-
Biträdande avdelningschef till utvecklingspolitiska avdelningen
Vid sitt sammanträde den 1 december förordnade statsrådet en ny biträdande avdelningschef till utvecklingspolitiska avdelningen.
-
Statssekreterare Rajala reser till Halifax Security Forum och Washington DC
Utrikesminister Elina Valtonens och försvarsminister Antti Häkkänens politiska statssekreterare Pasi Rajala deltar i ett säkerhetsforum i Halifax i Kanada den 22–24 november. På väg till Halifax besöker Rajala Washington.
-
Finland lämnar Barentsrådet
Finland kommer att lämna Barentsrådet efter år 2025, men fortsätter samarbetet kring de nordliga områdena på andra sätt.