Nya direktflyg till Förenta staternas näst största delstat Texas möjliggör ny tillväxt för finländska företag

Texas som är känt för energi- och teknologiindustrin är en lovande exportmarknad för finländska företag. Finnair öppnar nu nya direktflyg till Dallas, vilket också signalerar om tillväxtpotential. Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari och en finländsk företagsdelegation besöker Texas och Washington den 27 mars - den 1 april 2022.

Delstaten Texas med närmare 30 miljoner invånare erbjuder många nya möjligheter för finländska företag. Det finns flera betydande teknologiföretag i Dallas. Houston som är känt för energiindustrin har också en av världens största hamnar. I universitetsstaden Austin finns ett livskraftigt startup-, teknologi- och kompetenskluster. Under besöket träffar minister Skinnari och delegationen bland annat  Texas guvernör Greg Abott, Dallas borgmästare Eric Johnson och Austins borgmästare Steve Adler.      

"Texas är en växande marknad för finländska företag. Vårt mål är att tillsammans ta fram en ambitiös färdplan särskilt för grön teknik, energisektor, digitala lösningar, elektrifiering av transporterna, marinindustri och smarta lösningar i hamnar, ett exempel på detta är Nokias 5G-teknik. Därtill kan vi i fortsättningen ta oss direkt till Dallas med Finnairs nya flyg", säger minister Skinnari.

Under besöket ska minister Skinnari också diskutera handelsrelationerna mellan EU och Förenta staterna och globala handelsfrågor med handelsrepresentant Katherine Tai. Ytterligare ska han träffa andra representanter för president Joe Bidens regering och kongressledamöter. På dagordningen står särskilt frågor som rör telekommunikation och högteknologi. 

Ministerns besök i Washington är ett värdefullt tillfälle att föra samtal med Förenta staternas förvaltning, stärka ländernas handelsrelationer och ekonomiska relationer och att marknadsföra finländska företag på marknaden i Förenta staterna. Förenta staterna är en av Finlands viktigaste handelspartner. När man utöver exporten och importen också beaktar investeringar och innovationssamarbete är Förenta staterna det enskilda land som har störst ekonomisk betydelse för Finland.

I besöket deltar företrädare för tio finländska företag och för Teknologiska forskningscentralen VTT.

Ytterligare information

Juha Niemi, ministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 232

Tiina Vainio, ministerns specialmedarbetare, +358 50 524 6559

Kari Puurunen, ambassadråd, tfn +358 50 599 3952

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.