Utrikesministeriets uttalande med anledning av den femte årsdagen av den olagliga annekteringen av Krim

Utrikesministeriets uttalande med anledning av den femte årsdagen av den olagliga annekteringen av Krim

Måndagen den 18 mars har det gått fem år sedan Rysslands olagliga annektering av Krim. Finland fördömer Rysslands agerande, som strider mot internationell rätt och FN-stadgan. Finland uttrycker sitt starka stöd för Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet och erkänner inte Krim som en del av Ryssland. Finland genomför EU:s policy att inte erkänna den olagliga annekteringen och stöder de restriktiva åtgärder som på grund av situationen riktas mot Ryssland.

Byggandet av bron över Kertjsundet kränker Ukrainas territoriella integritet och begränsar den fria sjöfarten genom sundet. Finland manar till en fredlig lösning på problemen på Azovska sjön och i Kertjsundet och till att undvika åtgärder som ytterligare tillspetsar situationen. Det är viktigt att Ryssland omedelbart friger de 24 fängslade ukrainska sjömännen. Den ökande militära upprustningen på Krim förvärrar det redan spända säkerhetsläget i Svartahavsområdet.

Finland är bekymrat över det försämrade människorättsläget på Krim och över att Ryssland håller närmare 70 ukrainska civila fängslade. Internationella organisationer bör ges obehindrat tillträde till Krim. Vi anser det viktigt att Ryssland friger de ukrainare som fängslats utan grund, undersöker kränkningarna av de mänskliga rättigheterna och ställer de skyldiga inför rätta. 

EU:s höga representant Federica Mogherini framförde EU:s gemensamma uttalande den 17 mars 2019.

Ytterligare information:  Päivi Peltokoski, chef för enheten för Östeuropa och Centralasien, tfn +358 50 599 5237

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.