Utrikesminister Soini till utrikesrådet i Bryssel

Utrikesminister Soini till utrikesrådet i Bryssel

Europeiska unionens råd för utrikes frågor sammanträder i Bryssel den 18 mars. Utrikesminister Timo Soini företräder Finland vid mötet.

På dagordningen står frågor i anslutning till Kina, Jemen och Moldova. Kinas utrikesminister Wang Yi är gäst under ministrarnas lunchmöte. Minister Timo Soini kommer också att delta i ett frukostmöte som ordnas av Rumänien och Grekland där Nordmakedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov är huvudgäst.

Utrikesministrarna ska föra en övergripande diskussion om Kina med avsikt att förbereda inför toppmötet mellan EU och Kina i april. De centrala frågorna är relationerna mellan EU och Kina, det aktuella politiska och ekonomiska läget i Kina, inklusive läget för de mänskliga rättigheterna, och smärtpunkterna i relationen mellan Kina och Förenta staterna. Det är viktigt för Finland att EU och Kina aktivt söker nya sätt att engagera Kina i det internationella regelbaserade systemet och uppmuntra landet till reformer, till exempel för att förbättra affärsmiljön.

Diskussionen om Jemen handlar om det aktuella politiska läget i landet, om genomförandet av Stockholmsöverenskommelsen och om EU:s stöd för att finna en politisk lösning på konflikten. Finland framhåller vikten av man finner lösningar som lindrar den ytterst oroväckande humanitära situationen i landet.

Det hölls parlamentsval i Moldova den 24 februari och valobservatörer har rapporterat om flera problem i samband med valet. Utrikesministrarna ska diskutera situationen efter valet och vidare steg i samarbetet mellan EU och Moldova. Finland anser det viktigt att EU fortsätter stödja landets inre reformer, för att kraven på representativ demokrati ska uppfyllas.  

I samband med utrikesrådet uppmärksammas också femårsdagen för Rysslands illegala annektering av Krim.

Ytterligare information: Katja Kalamäki, utrikesminister Soinis diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 351 518, och Matti Nissinen, Europakorrespondent, tfn +358 295 351 780

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.