Utrikesminister Soini reser till Rumänien och Moldavien

Utrikesminister Soini reser till Rumänien och Moldavien

Utrikesminister Timo Soini besöker Rumänien den 13 juni och möter utrikesminister Teodor Meleșcanu, president Klaus Johannis och premiärminister Viorica Dăncilă.

Teman för besöket är säkerhetspolitik, Finlands och Rumäniens bilaterala relation, samarbetet i anslutning till Rumäniens, Finlands och Kroatiens EU-ordförandeskap samt andra aktuella regionala och internationella frågor.

Finland tar över ordförandeskapet i EU den 1 juli 2019 efter Rumänien. En betydande del av ordförandeskapets innehåll kommer från ordförandetrions gemensamma program, som Finland, Rumänien och Kroatien håller på att utarbeta. Samarbetet med Rumänien kring ordförandeskapet kan erbjuda också andra möjligheter till samarbete. I synnerhet kunde det ekonomiska samarbetet och investeringarna utvecklas inom flera sektorer. Rumänien har också visat intresse för att ansluta sig till Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot, som är beläget i Finland.

Utrikesministrarna kommer också att hålla anföranden under ett seminarium vid Aspeninstitutet som ordnas av det rumänska utrikesministeriet och Finlands ambassad. Seminariets syfte är att deltagarna får utbyta erfarenheter av arbetet för att utveckla den säkerhetspolitiska miljön kring Svarta havet och Östersjön.

Från Rumänien fortsätter utrikesminister Timo Soinis resa till Moldavien. Den 14 juni träffar minister Soini utrikesminister Tudor Ulianovschi, premiärminister Pavel Filip och parlamentets talman Andrian Candu. Diskussionerna kommer att handla om relationen mellan Finland och Moldavien, samarbetet mellan EU och Moldavien och andra aktuella regionala och internationella frågor.

Finland stöder Moldaviens närmande till EU. Det är viktigt att Moldavien fortsätter att genomföra sitt associeringsavtal och de överenskomna reformerna som gynnar landets invånare. Finland har bland annat stött Moldavien genom EU-finansierade samarbetsprojekt och expertbesök och genom att sända gräns- och tullexperter till EU:s gränsinsats i Moldavien och Ukraina (EUBAM, The European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine) sedan 2007. Finland stöder också det moldaviska civilsamhället.

 

Ytterligare information: utrikesministerns diplomatiska rådgivare Katja Kalamäki, tfn +358 50 511 1518. Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.