Utrikesminister Haavisto deltar i ministermöte för koalitionen mot IS

Utrikesminister Haavisto deltar i ministermöte för koalitionen mot IS

Den 28 juni deltar utrikesminister Pekka Haavisto i ett ministermöte i Rom för den internationella koalitionen mot terrororganisationen IS.

Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken och Italiens utrikesminister Luigi Di Maio är värdar för koalitionens möte. Under mötet behandlas koalitionens kamp mot IS i Irak och Syrien samt i Afrika, särskilt i Sahel och Moçambique.

”Finland är engagerat i kampen mot IS i den internationella koalitionen. Verksamheten har framskridit i Irak och Syrien, men det återstår ännu mycket att göra. Utöver kampen mot terrorismen behövs det ett övergripande stöd för att vi ska uppnå hållbara resultat”, säger utrikesminister Haavisto.

Finland anslöt sig till den internationella koalitionen mot IS 2014. Finland deltar i koalitionens militära utbildningsverksamhet i Irak inom ramen för Operation Inherent Resolve. Finland deltar också i EU:s civila krishanteringsinsats och Natos utbildningsinsats i Irak. Finland stöder även återuppbyggnaden av Irak och stabiliseringsåtgärderna i Syrien.

Under sitt besök i Rom har utrikesminister Haavisto också andra möten, bland annat med utrikesministrarna och medlarna från de länder som deltar i koalitionsmötet.

Ytterligare information: Turo Mattila, utrikesministerns tjänstemannasekreterare, tfn +358 295 350 613, och Sari Rautio, enhetschef, tfn +358 295 351 534. Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.