Utrikesminister Haavisto deltar i Arktiska rådets ministermöte

Utrikesminister Haavisto deltar i Arktiska rådets ministermöte

Utrikesminister Pekka Haavisto deltar i Arktiska rådets ministermöte i Reykjavik den 19–20 maj 2021.

Mötet avslutar Islands tvååriga ordförandeskap i rådet. Under ordförandeskapet har huvudtemana varit skyddet av den arktiska marina miljön, lösningar för grön energi och att stärka rådets arbete. Under Islands ordförandeskap har rådet också diskuterat problem orsakade av coronapandemin i den arktiska regionen och stärkt samarbetet med rådets observatörsmedlemmar.

Vid mötet i Reykjavik godkänns en slutdeklaration, som avslutar Islands ordförandeskap, och det strategiska programmet för Arktiska rådet till 2030.

Ordförandeskapet i Arktiska rådet övergår vid mötet från Island till Ryssland, som kommer att leda rådets arbete under den kommande tvåårsperioden.

Arktiska rådet, som fyller 25 år i år, är ett samarbetsorgan för regeringarna i de nordiska länderna, Kanada, Ryssland och Förenta staterna samt sex organisationer som företräder Arktis ursprungsfolk. Rådets uppgift är att främja samarbetet mellan de arktiska staterna och ursprungsfolken särskilt i frågor som rör miljöskydd och hållbar utveckling. Arktiska rådet grundades 1996 genom Ottawadeklarationen, ett resultat av den så kallade Rovaniemiprocessen som på initiativ av Finland inleddes 1991 för att hantera arktiska miljöfrågor.

I samband med mötet har utrikesminister Haavisto också bilaterala möten med Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken, Kanadas utrikesminister Marc Garneau och Islands utrikesminister Gudlaugur Thór Thórdarson.

Ytterligare information:

Otto Turtonen, utrikesministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 350 015

Petteri Vuorimäki, utrikesministeriets ambassadör för Arktis och Antarktis, tfn +358 50 430 6741

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.