Utrikesministeriets dataanalysprojekt belönades med priset Timanttiteko 2021

Utrikesministeriets projekt om AI-assisterad dataanalys har tilldelats priset Timanttiteko 2021 av Säkerhetskommittén. Enligt kommittén har projektet på ett exemplariskt sätt nått målen i säkerhetsstrategin för samhället.

I projektet analyserades debatten om covid-19 och invandring i sociala medier. Det AI-assisterade verktyget Aiwo analyserar data med hjälp av en kvalitativ metod. Projektets tekniska partner var Aiwo Digital Oy.

Verktyget kan analysera stora mängder data i realtid. Det visar vilka frågor som just i den stunden diskuteras i sociala medier och upptäcker om det sker förändringar i samtalsämnena. Data som verktyget analyserar gör det lättare att agera proaktivt, förbättrar myndigheternas lägesbild och förebygger således risker och olyckstillbud. I mars 2020 när covid-19-pandemin bröt ut analyserade verktyget över nio miljoner meddelanden.

- Vi är glada över detta pris. Även andra ministerier och myndigheter kan använda sig av dessa dataanalyser om det finns behov. Verktyget går också att anpassa efter behoven hos en större användarkrets, vilket är en fördel i snabbt eskalerande kriser, säger utrikesministeriets konsulära chef Pasi Tuominen.

Enligt Säkerhetskommitténs ordförande, försvarsministeriets kanslichef Esa Pulkkinen är pilotprojektet särskilt viktigt nu när finländarna är aktiva i sociala medier.

- Utrikesministeriets projekt ger myndigheterna ett innovativt och snabbt verktyg för att reagera på samhällsdebatter. Det är betydelsefullt när vi tänker på samhällets vitala funktioner, det vill säga ledarskapet och den psykiska resiliensen. Projektet har bidragit till myndigheternas verksamhet när läget har eskalerat snabbt och hjälpt statsförvaltningen i beslutsfattandet och ledarskapet.

Säkerhetskommittén(Länk till en annan webbplats.) tilldelar utmärkelsen Timanttiteko en gång per år ett projekt som på ett exemplariskt sätt förbättrar samhällets säkerhet. Förslag kan lämnas av Försörjningsberedskapscentralen och olika ministerier inom sina förvaltningsområden. Säkerhetskommittén följer utvecklingen i Finlands säkerhetsmiljö och samhälle samt samordnar den föregripande beredskapen i anslutning till den övergripande säkerheten. Den bistår statsrådet och ministerierna i omfattande frågor som gäller den övergripande säkerheten.

Tilldelningen av priset Timanttiteko samordnas av Erillisverkot som har till primär uppgift att säkra samhällets kritiska kommunikation och ledarskap under alla omständigheter. Att utrikesministeriets dataanalysprojekt tilldelades Timanttiteko-priset är enligt Timo Lehtimäki, som är vd för Erillisverkot, en betydelsefull gest.

- Den här gången tar pristagaren första priset också i säkerhetsaktörernas kamp om bästa digitala kliv. Datorn blir frustrerad om vi bara använder den som en skrivmaskin och processorn rullar tummarna. Dataanalysprojektet är ett utmärkt exempel på hur man använder en dator på ett rätt sätt. Den knegar ihärdigt dygnet runt och ger oss tid att göra något annat, säger Lehtimäki.

- Jag hoppas att detta projekt utvecklas vidare och att vi kan tillägna oss och använda den kunskap projektet gett oss för att svara på olika framtida säkerhetsutmaningar.

Priset delas nu ut för 14:e gången. År 2020 gick priset till Cybersäkerhetscentret.

Mer information