Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott diskuterade konflikten i Syrien och den internationella dimensionen av den nationella huvudmanövern 2021

Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 208/2018
20.4.2018

Vid sitt möte fredagen den 20 april diskuterade republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott läget i Syrien. Kemiska vapen har använts upprepade gånger under konflikten i Syrien. Finland har fördömt attacken i Duma, som inträffade den 7 april. I enlighet med en internationell konvention (CWC) som också Syrien är part i är det förbjudet att använda kemiska vapen. Organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW:s undersökningsuppdrag pågår för närvarande i Syrien i syfte att reda ut bevisen på användning av kemiska vapen.

Användningen av kemiska vapen måste ha påföljder. Syftet med Förenta staternas, Frankrikes och Storbritanniens missilattacker i Syrien den 14 april var att försvaga Syriens förmåga att använda kemiska vapen och visa att användningen av kemiska vapen inte accepteras. Vid sitt möte den 16 april fördömde Europeiska unionens råd för utrikes frågor enhälligt användningen av kemiska vapen och uttryckte sitt stöd till alla åtgärder för att bekämpa detta.

Finland agerar för att ställa dem som gjort sig skyldiga till kemiska attacker till svars för sina handlingar. Den 16 april anslöt Finland sig till ett internationellt partnerskap mot straffrihet för bruk av kemiska vapen (det så kallade Parispartnerskapet). Dessutom finansierar Finland FN:s mekanism för ansvarsskyldighet.

En hållbar lösning till konflikten och det mänskliga lidandet i Syrien kan enbart hittas genom politiska förhandlingar som leds av FN. Finland framhäver det betydande ansvar som de permanenta medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd har när det gäller att hitta en lösning och ställa dem som gjort sig skyldiga till kemiska attacker till svars.

Syftet med Brysselkonferensen om Syrien den 24–25 april är att påskynda den politiska processen och engagera det internationella samfundet att även fortsättningsvis hjälpa de krigsdrabbade i Syrien.

Finlands stöd till offren för konflikten i Syrien fokuserar på humanitärt bistånd för att lindra omedelbar nöd. Finland satsar också på utvecklingssamarbete som stärker lokalsamhällenas bärkraft, i synnerhet i de grannländer som sörjer för syriska flyktingar. I år ska Finland dessutom ta emot två tredjedelar av sina kvotflyktingar från Syrien. Finland fortsätter också att stödja fredsmedling och fredsbyggande i Syrien.

Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott fastställde också att det i samband med den nationella huvudmanövern 2021 ordnas en  omfattande internationell övning. Målet är att stärka Finlands försvar och beredskap, att öva att ta emot internationellt bistånd och att utveckla samarbetsförmågan. Detaljerna preciseras under planeringens gång.

Ytterligare information: Jukka Salovaara, avdelningschef, tfn 0295 350 636, Tanja Jääskeläinen, ledande sakkunnig (Syrien), tfn 0295 350 303, utrikesministeriet, och Janne Kuusela, överdirektör (huvudmanövern), tfn 0295 140 300, försvarsministeriet