Finland finansierar reparation av krigsskador och grön återuppbyggnad i Ukraina

Finland finansierar Ukrainas återuppbyggnad och svarar på den ukrainska energisektorns akuta behov med sammanlagt fem miljoner euro. Detta ska ske genom ett nytt grönt återhämtningsprogram.

En sjukhus i Trostyanets stad, Ukraina. Nefco finansierar återbyggnaden. Foto: Nefco.

Ryssland har slagit till mot Ukrainas energiinfrastruktur, och omkring 40 procent av strukturen är redan förstörd. Kriget har tvingat 7,8 miljoner ukrainare att fly till Europa, och det finns 6,5 miljoner internflyktingar. Omkring 16 miljoner ukrainare behöver hjälp med vatten, sanitet och hygien. 

Finland möter ukrainarnas nöd och riktar finansiering genom det nordiska miljöfinansieringsbolaget Nefco för att reparera, iståndsätta och återuppbygga skolor, daghem, bostäder, hälso- och sjukvårdssystem och annan kritisk infrastruktur.  Nefcos gröna återhämtningsprogram erbjuder de ukrainska kommunerna finansiering och tekniskt bistånd för projekt som ska hjälpa landet att återhämta sig från kriget och den humanitära krisen och leda mot en hållbarare framtid. 

”En stor del av internflyktingarna bor för tillfället i offentliga byggnader. För att hjälpa människorna i nöden ska byggnadernas vatten-, värme- och belysningssystem tryggas”, säger utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari

Återuppbyggnadsprogrammet förespråkar införandet av moderna energieffektiva system. På längre sikt stöder det Ukraina i dess gröna omställning genom att minska användningen av fossila bränslen.  

”Det är väldigt viktigt att vi vid reparationerna och återuppbyggnaden tar hänsyn till jämställdhet och beaktar personer med funktionsnedsättning  Enligt FN har var fjärde familj som flytt inom landet en familjemedlem med funktionsnedsättning - också de måste kunna komma in i skyddsrum och offentliga byggnader”, säger ministern. 

Nefcos gröna återuppbyggnadsprogram för Ukraina Green Recovery Programme for Ukraine , består av individuella initiativ från olika finansiärer.  Programmet lanserades i juli  2022. EU, Danmark , Finland, Norge och Sverige är de första att bidra med finansiering. 


 

Mer information

  • Vitaly Artyushchenko, Chief Investment Advisor, Nefco, tfn 050 911 2427
  • Josefin Hoviniemi, kommunikationsdirektör, Nefco, tfn 050 464 6995
  • Matti Väänänen, utvecklingspolitisk rådgivare/teamledare, enheten för Östeuropa och Centralasien, utrikesministeriet, tfn 0295 350 702
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@formin, och Nefcos e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@nefco.int