Finlands finansiella investeringar hjälper att bekämpa klimatförändringar i utvecklingsländer

A silent revolution has taken place in Finland’s development cooperation: Finland is now seeking development impacts through investments, meaning that the invested capital flows back to Finland with a slight profit. Last year, development policy loans and funds yielded around EUR 2.2 million in revenue for the central government.

Sedan 2016 har lån och finansiella investeringar varit en del av utrikesministeriets utvecklingssamarbete. I likhet med det övriga utvecklingssamarbetet är syftet med finansieringen att bidra till hållbar utveckling, till exempel att minska utsläpp, främja klimatsäkra odlingssätt eller stödja kvinnliga företagare. Fram till i dag har lån och finansiella investeringar gjorts för närmare 780 miljoner euro.

Ett särdrag för utvecklingssamarbetet i form av lån och finansiella investeringar är att det investerade kapitalet betalas tillbaka till Finland med en liten ränta eller avkastning. År 2022 fick Finland över 1,9 miljoner euro i ränteinkomster. I början av året kommer Finland också att få en första kapitalåterbäring på cirka 300 000 euro från en fondplacering 2022. Totala intäkter kommer att flyta in under de närmaste årtiondena eftersom låne- och placeringsperioderna löper över 17–40 år.

”Finansiella investeringar är alltid riskabla, men de investeringar vi gjort hittills ser ut att ha klarat den instabilitet som pandemin orsakade”, säger understatssekreterare Pasi Hellman.

Lån och finansiella investeringar lämpar sig särskilt väl för att möjliggöra reala investeringar och för att utveckla företagsverksamhet. Finlands finansiella investeringar fokuserar i första hand på att motarbeta klimatförändringar, till exempel på investeringar i förnybar energi, energieffektivitet och utsläppssnåla transporter. På grund av Finlands finansiella investeringar kan utsläppen till atmosfären (CO2e) minskas med flera megaton. Objekt för finansiella investeringar som bidrar till anpassningen till klimatförändringar söks kontinuerligt. 

”Utvecklingsländernas val har betydelse också för oss. Klimatförändringar leder till livsmedelskriser, konflikter och migration och är därför ett stort globalt säkerhetshot. Finansiella investeringar är också en investering i vår egen säkerhet i denna instabila tid av stormaktskamp”, säger Hellman.  

Finansiella investeringar tillgodoser utvecklingsländernas investeringsbehov

Ett av målen med Finlands finansiella investeringar är att mobilisera annan offentlig och privat finansiering för att kunna avhjälpa det väldiga finansieringsunderskottet i hållbar utveckling. FN bedömer att utvecklingsländerna behöver årligen cirka 4 200 miljarder dollar mer för att kunna uppnå målen för hållbar utveckling. 

De finansiella investeringar som Finland gjort hittills bedöms mobilisera ungefär 1,7 miljarder euro annan finansiering från offentliga och privata finansinstitut. Denna ”hävstångseffekt” grundar sig på att den offentliga finansieringen minskar den marknadsbaserade finansieringens risker i utvecklingsländernas ofta så väldigt svåra investeringsmiljö. Med hjälp av Finlands finansiella investeringar har man byggt till exempel två solkraftverk i Senegal. De har producerat förmånlig energi för över en halv miljon människor sedan 2021.

Det finns en enorm efterfrågan på kompetens på områdena energi, infrastruktur, digitalisering och utbildningsteknik, det vill säga inom sektorer där finländska företag har en väldigt stor kompetens.

”Finansiella investeringar utgår alltid från de lokala utvecklings- och investeringsbehoven”, säger understatssekreterare Hellman. ”Men de ger en möjlighet att skapa arbetstillfällen och utkomst också i Finland. I Indien laddar man elbilar med hjälp av finsk teknik och i Thailand ska det byggas en solpanelfabrik som också använder finsk teknik. Men vi har potential att göra ännu mer.”

Årsrapporten om utvecklingspolitiska finansiella investeringar 2021 kan laddas ner i PDF-format på utrikesministeriets webbplats(Länk till en annan webbplats.).

Mer information

  • Emmi Oikari, chef för enheten för utvecklingsfinansiering och den privata sektorn vid utvecklingspolitiska avdelningen, tfn +358 0295 350 964 
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi