Den finska utrikesrepresentationens historiska rapportarkiv på nätet växer

Utrikesministeriet utvidgar och förbättrar sitt rapportarkiv på nätet. Den uppdaterade webbplatsen lanserades den 22 november.

I mars 2018, som en del av sitt hundraårsjubileum, publicerade utrikesministeriet de finska beskickningarnas rapporter fram till 1926 på webben. Nu utvidgas materialet på nätet till att omfatta perioden fram till andra världskrigets slut 1945.

Arkivet blir också lättare att använda i och med att man kan öppna handlingarna både som enskilda sidor och i filer som innehåller rapporter från ett helt år. PDF-formatet gör det möjligt att göra sökningar med vissa sökord i hela materialet.

Det uppdaterade webbarkivet innehåller totalt ca 14 000 sidor. En rapport kan bestå av flera sidor, så det finns totalt mer än 100 000 sidor. Arkivet är avgiftsfritt och öppet för alla.

Du hittar rapportarkivet på adressen https://um.fi/opendata/raporttiarkisto/1918/

Vad innehåller rapporterna?

Rapporterna var det viktigaste materialet som beskickningarna sammanställde om sina stationeringsländer. Genom rapporterna fick Finlands utrikespolitiska ledning kunskap om vad som pågick i stora världen, om stationeringsländernas inrikespolitik, utrikespolitik och deras ekonomiska situation. Rapportmaterialet innehåller också samtalsprotokoll och pressöversikter.

Finlands sändebud i Berlin rapporterade till exempel om händelserna i Tyskland under hela 1930-talet. På den uppdaterade webbplatsen kan du nu också läsa hur Finlands sändebud i grannländerna Frankrike, Polen och Danmark kommenterade Tysklands utveckling. Och hur såg Finlands företrädare i London, Moskva och Washington på samma händelser? Svaret finns i rapporterna.

De tidigaste rapporterna är från Finlands inofficiella legation i London i januari 1918. Under 1918 grundades legationer (beskickningar) i de nordiska länderna och i Tyskland. Efter första världskriget knöt Finland diplomatiska förbindelser med vinnarstaterna. Legationsnätverket utvidgades så småningom till fler och fler länder runt om i världen. Precis före andra världskrigets utbrott hade Finland tjugo beskickningar, främst i Europa men också i Washington, Buenos Aires och Tokyo.

Det nyaste materialet på webben innehåller beskickningarnas beskrivningar av stämningarna efter kriget i olika delar av världen. Utöver rapporter skickade beskickningarna också underrättelser till Helsingfors per brev, telegram och i mer informella ”bäste bror”-brev. Detta material ingår inte i webbarkivet, men det kan fortsättningsvis läsas i utrikesministeriets arkiv, liksom rapporterna efter 1945 och mycket annat. I enlighet med offentlighetslagen är beskickningarnas rapporter och utrikesministeriets övriga material nu offentligt fram till 1994.

Mer information om projektet: Jyrki Paloposki, enhetschef, tfn 0295 350 517
Mer information om rapporterna och arkivet: Jussi Pekkarinen, forskare, tfn 0295 351 268

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi