Samarbete och grön omställning i fokus under minister Skinnaris besök i Danmark

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari besöker Köpenhamn den 7–8 april.

Minister Skinnari besöker Köpenhamn för att främja samarbetet mellan Finland och Danmark, i synnerhet i den gröna omställningen. Stimulansåtgärderna efter coronapandemin erbjuder företag i båda länderna många möjligheter till tillväxt och samarbete samt utmärkta förutsättningar för att tillsammans rikta in sig på internationella marknader. I besöksprogrammet ingår också möten med Danmarks livsmedels-, jordbruks- och fiskeminister Rasmus Prehn och ministern för utvecklingssamarbete och nordiskt samarbete Flemming Møller Mortensen. Under sitt besök träffar minister Skinnari också företrädare för det danska näringslivet och ledningen för danska företag.

I samband med besöket ordnas för finländska företag en exportfrämjande Team Finland-resa med fokus på förnybara energikällor. Företagen har möjlighet att träffa danska näringslivsgiganter (bl.a. Haldor Topsøe, Ørsted och Mærsk) och skapa nätverk med de viktigaste aktörerna inom Danmarks energisektor. I den företagsdelegation som Business Finland samlat ingår sju finländska företag: Elomatic Consulting & Engineering, Flexens, Fortum, Hycamite TDC Technologies Ltd., Neste, Soletair Power och VTT Technology Research Center.

Syftet med ministerbesöket och den exportfrämjande Team Finland-resan som ordnas i samband med den är att främja partnerskap med danska aktörer, också med sikte på globala marknader. 

”Danmark och Finland förenas av ambitiösa klimat- och energimål, och länderna har stor samarbetspotential. Den globala efterfrågan på koldioxidsnåla lösningar ökar. Finländska och danska företag kan erbjuda lösningar för den gröna omställningen på både den europeiska och den globala marknaden”, säger Skinnari. 

Ytterligare information:

  • Tiina Vainio, specialmedarbetare, tfn +358 50 524 6559 
  • Christina Lehtinen, ställföreträdande chef för enheten för norra Europa, tfn +358 50 461 9105
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi