Minister Skinnari besöker Österrike och Slovakien

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari besöker Wien och Bratislava den 14–16 mars.

I Wien ska minister Skinnari bland annat föra samtal med generaldirektören för IAEA Rafael Grossi, träffa generaldirektören för FN:s organisation för industriell utveckling UNIDO Gerd Müller och generaldirektören för FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå UNODC Ghada Waly. Ministern kommer också att träffa statssekreteraren för Österrikes ministerium för digitalisering och ekonomi Michael Esterl samt företrädare för finländska företag. I Slovakien ska minister Skinnari träffa bland andra vice premiärministern med ansvar för ekonomiska frågor Richard Sulík, vice premiärministern med ansvar för investeringar Veronika Remišová och försvarsministerns statssekreterare Marian Majer.

Teman för diskussionerna i Wien är kärnenergins framtid och kärnenergins roll i strävan att uppnå klimatmålen, Finlands kunnande och lösningar på kärnenergiområdet, digitaliseringen och den gröna omställningen som pådrivare av den ekonomiska återhämtningen i Europa samt olika samarbetsmöjligheter i de FN-organisationer som har kontor i Wien. I Bratislava kommer ministern att föra breda diskussioner om utvecklandet av handelsekonomiskt samarbete i anslutning till cirkulär ekonomi, energieffektivitet och försvarsmateriel. Ministern kommer också att diskutera med olika aktörer om krisen i Ukraina och det utrikes- och säkerhetspolitiska läge som den har gett upphov till.

I samband med ministerbesöket arrangerar Finlands beskickning i Wien ett evenemang där finländskt kunnande inom kärnenergi och lösningar inom kärnavfallshantering presenteras. Där kommer man också att diskutera vilken roll kärnenergin har när det gäller att uppnå klimat- och energimålen. Från Finland deltar representanter för arbets- och näringsministeriet, Strålsäkerhetscentralen, Fortum, Industrins kraft och Posiva i evenemanget.

”I kristider framträder vikten av samarbete särskilt starkt. Vi försöker tillsammans hitta lösningar som gör Europa mer klimatvänligt och energieffektivt och även säkrare”, säger minister Skinnari.
 

Mer information:

Mikko Autti, utvecklings- och utrikeshandelsministerns diplomatiska rådgivare, tfn 050 466 2833

Christian Heikkinen, ambassadråd, utrikesministeriet, Europaavdelningen, tfn 0295 350 320

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.