Evenemanget Krishantering nu samlar inhemska aktörer och framtidsskapare

Det 100-åriga utrikesministeriet ordnar tillsammans med samarbetspartner evenemanget Krishantering nu i Kellohalli i Teurastamo i Fiskehamnen den 17 maj 2018 kl. 10–17.30. De som deltar i evenemanget får under dagen lära sig mer om finländskt deltagande i internationell konfliktlösning och fredsbyggande.

Finland är en föregångare inom övergripande krishantering och fredsbyggande.
Genom att samordna verksamheten och samarbeta förbättras krishanteringsarbetets effektivitet och den fred som byggs upp blir mer hållbar. Under evenemanget Krishantering nu diskuterar representanter för statsförvaltningen, civilsamhällesorganisationer och den privata sektorn olika möjligheter inom krishantering och fredsbyggande på ett mångsidigt och engagerande sätt. Arrangörerna är också anträffbara för diskussioner i respektive mässmonter.

Bland talarna finns bl.a. riksdagsledamöterna Pekka Haavisto (Gröna), Ilkka Kanerva (Saml), Aila Paloniemi (C) och Jutta Urpilainen (SDP). I evenemanget deltar också fredsbevarare som tjänstgjorde när Finland för första gången deltog i en fredsbevararinsats på 1950-talet.

Försvarsmaktens internationella centrum FINCENT ordnar ett rollspel där deltagarna får leva sig in i hur det är att arbeta som sakkunnig på fältet. Den som provar Teatime Researchs VR-glasögon får uppleva hur det skulle se ut och kännas om Helsingfors var en krigshärd som dagens Aleppo.

Inte bara erfarna experter utan också framtidens fredsbyggare kommer till tals. Evenemanget bjuder dessutom på överraskande infallsvinklar – det går också att bygga upp säkerhet med musik eller virtuella upplevelser.

Världsbanken och Förenta nationerna presenterar sin färska rapport Pathways for Peace om förebyggande av våldsamma konflikter. I samband med evenemanget ger nätverket för övergripande säkerhet WISE ut sin nya bok Yhdessä enemmän – Kriisien hallintaa kokonaisvaltaisesti. Några av författarna är på plats och berättar mer om verket.

I slutet av april genomförde Kantar TNS en gallup på uppdrag av utrikesministeriet där ett tusental finländare tillfrågades om hur de ser på krishantering. Enligt undersökningen är 71 procent av finländarna helt eller delvis av åsikten att Finland bör vara med och stabilisera läget ute i världen oberoende av de kostnader som internationell krishantering innebär. De tillfrågade fick också svara på hur väl de känner till krishantering. Svaren visar att det finns behov av ett evenemang som berör krishantering: 62 procent av medborgarna anser att finländarna känner till militär krishantering rätt väl, även de s.k. blå baskrarna inom FN. Dessutom uppger 60 procent av medborgarna att de vet vad som avses med civil krishantering. Den statistiska felmarginalen är plus/minus tre procentenheter.

Under Krishantering nu får deltagarna se, uppleva och diskutera vad krishantering innebär och hur hållbar fred byggs upp genom samarbete. För att skapa stabilitet i konfliktområden behövs allas insats. Evenemanget, som är avgiftsfritt och öppet för alla, ordnas i Kellohalli i Teurastamo i Fiskehamnen den 17 maj 2018 kl. 10–17.30 (dörrarna öppnas kl. 9.30).

Följ diskussionen på Twitter under hashtaggen #kriisinhallintaNYT.

Mer detaljerad information om evenemanget finns på utrikesministeriets och på evenemangets Facebooksidor(Länk till en annan webbplats.). Mer information om övergripande krishantering finns på utrikesministeriets webbplats: um.fi/kriisinhallinta.

Program på Finska (Öppnar nytt fönster)

Ytterligare information: Pekka Marttila, tfn +358 295 350 233, Outi Jalonen, tfn +358 50 505 3490, utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik och krishantering.

Mer information om gallupen: Vesa Häkkinen, tfn +358 404819880, utrikesministeriets enhet för aktualitetskommunikation.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

----

Krishantering nu ordnas i samarbete mellan utrikesministeriet, inrikesministeriet, försvarsministeriet, justitieministeriet, Försvarsmakten, Krishanteringscentret CMC Finland, Yrkeshögskolan Laurea, Crisis Management Initiative (CMI), Europeiska kompetenscentret för motverkande av hybridhot (HybridCoE), Kyrkans utlandshjälp, SaferGlobe, Finska Missionssällskapet, Finlands Röda Kors, Finlands Fredsbevararförbund, nätverket för övergripande säkerhet WISE, nätverket Human Security Finland och Teatime Research Oy.

På vår webbplats