Europadomstolen har avvisat ett klagomål om påstådd diskriminering vid ansökan om uppehållstillstånd

Europadomstolen (EIT) beslutade den 17 mars 2022 att inte pröva ett avgörande som gällde påstådd diskriminering i samband med ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare.

Klaganden anlände till Finland 2015 som asylsökande. Migrationsverket avslog 2018 klagandens ansökan om uppehållstillstånd på grund av att hen inte kunde styrka sin identitet. Eftersom klaganden inte fick uppehållstillstånd, beviljades hen inte heller ett främlingspass. Klaganden sökte ändring i Migrationsverkets beslut hos förvaltningsdomstolen som förkastade besväret. Högsta förvaltningsdomstolen beviljade inte besvärstillstånd. Klaganden säger sig ha varit tvungen att säga upp sig från sitt ordinarie arbete.

I målet har enligt klaganden kränkts artikel 14 (förbud mot diskriminering) tillsammans med artikel 8 (rätt till skydd för privat- och familjeliv) samt artikel 1  i protokoll nr 12 (förbud mot all slags diskriminering) till Europakonventionen. Enligt klaganden hade hen blivit diskriminerad eftersom somaliska medborgare inte kan få uppehållstillstånd för arbetstagare på grund av att Finland i princip inte godkänner somaliska pass, och eftersom somaliska medborgare inte heller kan få främlingspass på grund av att de inte beviljas uppehållstillstånd för arbetstagare.

EIT konstaterar att enligt den finska lagstiftningen måste alla som ansöker om uppehållstillstånd för arbetstagare kunna styrka sin identitet. Europakonventionen förutsätter inte att den nationella lagstiftningen ska ge en möjlighet att kringgå detta krav eftersom konventionen inte garanterar rätt till arbete. Vidare anser EIT att kravet på att kunna styrka identitet är ett krav som är lika för alla och som behandlar alla på samma sätt oberoende av nationalitet.

Vad gäller indirekt diskriminering och det faktum att somaliska pass i princip inte godkänns som ett identitetsbevis påpekar EIT att klaganden inte har använt sitt somaliska pass när hen ansökt om uppehållstillstånd. Det som är väsentligt i detta mål är att klaganden inte styrkt sin identitet. Till denna del godkänner EIT Finlands motivering till att kravet på att alla sökande ska styrka sin identitet vid ansökan om uppehållstillstånd för arbetstagare bygger på rimliga till allmän ordning och säkerhet relaterade grunder. 

Beslutet finns att på EIT:s webbplats.(Länk till en annan webbplats.)

Mer information: 

Tuomas Kaivola, lagstiftningssekreterare, enheten för människorättsdomstols- och konventionsärenden, tfn 029 535 0887

Utrikesministeriets e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@formin.fi