Presidenten för Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna på besök i Finland

Europadomstolens president Robert Spano besöker Finland den 5 - 6 maj.

Han kommer att träffa bland annat utrikesminister Pekka Haavisto, justitieminister Anna-Maja Henriksson, högsta domstolens president Tatu Leppänen och högsta förvaltningsdomstolens president Kari Kuusiniemi. 

På programmet står också möten med medlemmar i riksdagens grundlagsutskott och företrädare för nationella människorättsinstitutionen. Därtill besöker Spano Domstolsverket och talar på Advokatdagarna.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) är en självständig och oberoende domstol i anslutning till Europarådet. Europadomstolen övervakar efterlevnaden av den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen). I Finland trädde konventionen i kraft i maj 1990. 

Fysiska och juridiska personer kan lämna klagomål hos Europadomstolen om de anser att en stat som är part i Europakonventionen har brutit mot deras rättigheter enligt konventionen. 
 

Ytterligare information

  • Krista Oinonen, enhetschef, tfn 0295 351 172 
  • Mia Spolander, lagstiftningsråd, tfn 0295 350 666, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden
  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen: fornamn.efternamn@formin.fi