EU:s utrikesministrar ska diskutera Rysslands anfallskrig mot Ukraina, förbindelserna mellan EU och Latinamerika och Karibien samt digital diplomati

EU-ländernas utrikesministrar sammanträder i Luxemburg den 26 juni. Finland representeras av utrikesminister Elina Valtonen.

Utrikesrådet fortsätter diskussionen om Rysslands anfallskrig mot Ukraina. På agendan står bland annat EU:s fortsatta militära stöd till Ukraina och frågor kring ansvarsskyldighet. Ministrarna ska också diskutera bland annat Ukrainas fredsplan. 

”Finlands stöd för Ukraina och för landets suveränitet, självständighet och territoriella integritet är orubbligt”, säger utrikesminister Valtonen.

Utrikesministrarna ska dessutom diskutera förbindelserna mellan EU och Latinamerika och Karibien. Ett toppmöte (EU-CELAC) mellan EU och länderna i Latinamerika och Karibien hålls i Bryssel i juli. 

En ytterligare fråga som ministrarna tar upp till diskussion är digital diplomati. Detta i syfte att utveckla EU:s digitala diplomati med beaktande av de omfattande samhälleliga, ekonomiska och säkerhetsmässiga konsekvenserna av det förändrade utrikes- och säkerhetspolitiska läget och den snabba tekniska utvecklingen. 

”Det är viktigt att vi ser över EU:s yttre förbindelser på ett övergripande sätt. Teknologipolitiken är en viktig del av Finlands strategiska utrikes- och säkerhetspolitik”, säger utrikesminister Valtonen.

Aktuella frågor gäller bland annat Tunisien, läget i Kosovo samt Armenien och Azerbajdzjan.

Mer information

  • Laila Clyne, utrikesministerns diplomatiska rådgivare, tfn +358 295 350 492, laila.clyne@gov.fi
  • Lauri Hirvonen, Europakorrespondent, chef för enheten för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik, tfn +358 295 350 063, lauri.hirvonen@gov.fi