Frihandelsavtalet med Singapore ger nya möjligheter till finska företag

Frihandelsavtalet mellan EU och Singapore undertecknades i Bryssel den 19 oktober 2018 och väntas träda i kraft i början av 2019. Singapore är Finlands och EU:s största handelspartner i Sydostasien. Frihandelsavtalet avreglerar tekniska handelshinder, avskaffar tullar och öppnar nya möjligheter på marknaden för offentlig upphandling.

Jämn tillväxt, enkel affärsmiljö och fri handel gör Singapore till en lockande marknad. Det nya avtalet ökar ytterligare affärsmiljöns förutsägbarhet och stabilitet. Avtalet skapar goda förutsättningar för finländska företag att öka sin handel med Singapore och hela Sydostasien.

I och med avtalet avskaffas så gott som alla kvarvarande tullar inom fem år. När handelshinder undanröjs underlättar det i synnerhet marknadstillträdet för finländska små och medelstora företag. Företagen sparar tid och pengar. Målet är också att undvika att varor granskas flera gånger i onödan. Standarder och tekniska föreskrifter ska i princip basera sig på internationella standarder. I avtalet ingår ett separat kapitel om avskaffandet av handelshinder för förnybar energi. Avsikten är att uppmuntra grön tillväxt.

Tjänstehandelns andel av Singapores ekonomi är cirka 75 procent. Landet är ett viktigt regionalt servicecenter inom flera sektorer. Möjligheterna att öka tjänstehandeln kan anses vara avtalets största bedrift. Singapore öppnar sin marknad inom flera exportområden som är viktiga för Finland, till exempel byggande, it, forskning och utveckling.

Tack vare sitt läge är Singapore en viktig bro till resten av Asien. Från Singapores containerhamn finns ypperliga förbindelser till hela världen. Det öppnar möjligheter för finländska företag och ännu ger bättre tillträde till den asiatiska marknaden.

År 2017 var värdet på varuhandeln mellan Finland och Singapore 360 miljoner euro. Värdet på tjänstehandeln var 485 miljoner euro 2016. De viktigaste exportprodukterna från Finland till Singapore är olika hälsotekniska produkter och enzymer. Från Singapore importerar Finland bland annat olja, tekniska produkter och läkemedel.

EU och Singapore har avtalat om ett separat investeringsskyddsavtal.

Ytterligare information: Maria Kauko, Ansvarig tjänsteman, tfn 0295 350 339, maria.kauko@formin.fi