Statssekreterare Sumuvuori besökte Filippinerna – bland annat bilateralt samarbete och regionala frågor diskuterades

Statssekreterare Johanna Sumuvuori besökte Filippinerna den 23–26 januari. Under sitt besök deltog Sumuvuori i invigningen av Finlands ambassad i Manila som öppnades på nytt och träffade Filippinernas utrikesminister Enrique Manalo. Sumuvuori ledde också de politiska konsultationerna mellan Finland och Filippinerna vid Filippinernas utrikesministerium tillsammans med Theresa Lavaro, understatssekreterare med ansvar för bilaterala relationer och ASEAN-ärenden.

Statssekreterare Johanna Sumuvuori träffade Filippinernas utrikesminister Enrique Manalo i Manila den 24 januari. Foto: Department of Foreign Affairs of the Republic of the Philippines

Vid de politiska konsultationerna behandlades ur ett brett perspektiv samarbetet mellan länderna och aktuella teman, såsom frågor om migration och mänskliga rättigheter, relationerna till EU och samarbetet med Sydostasiatiska nationers förbund ASEAN, utrikes- och säkerhetspolitiken och handelsrelationerna mellan länderna.

Statssekreterare Sumuvuori träffade också ledningen för asiatiska utvecklingsbanken med säte i Manila samt lokala människorättsförsvarare.  Sumuvuori höll dessutom ett tal om utmaningarna inom Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och om regionen Indiska oceanen/Stilla havet vid Foreign Service Institute på Filippinerna.

Finland och Filippinerna knöt diplomatiska förbindelser 1955.  De bilaterala relationerna mellan länderna är goda och i och med att Finlands ambassad öppnas är målet att stärka dem ytterligare. Också Filippinerna har meddelat att de öppnar sin ambassad i Helsingfors på nytt före 2024.