Utrikesministeriet hjälper resenärer under coronapandemin genom att ordna och subventionera flygningar till Finland

Utrikesministeriet har tillsvidare ordnat tolv subventionerade flygningar i samarbete med Finnair. Totalt 2 486 passagerare har varit med på flygningarna, varav ungefär hälften varit finländare. Den här artikeln är den första delen i en serie om utrikesministeriets arbete under den pågående coronakrisen, i Finland och runtom i världen.

(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

I Europa har flygningar ordnats från Pafos, Funchal, Faro, Malaga och Alicante. Långdistansflyg har ordnats från Havanna, Goa, Delhi, Dubai och Bangkok. Från Malaga och Delhi har det ordnats två flygningar. 

”Flygningarna har löpt väl och för många resenärer de har varit den enda realistiska möjligheten att återvända till Finland. Jag vill särskilt lyfta fram ambassadernas viktiga roll och stora arbetsinsats. På många håll har man också varit tvungen att ordna transporter till lands på grund av olika reserestriktioner”, säger chefen för konsulära enheten Antti Putkonen, som ansvarar för ordnandet av flygningarna vid utrikesministeriet.

Genomförda flygningar (Öppnar nytt fönster)

Internationellt samarbete kring flygningarna

Finland har kunnat erbjuda platser på flygen åt medborgare från andra nordiska och EU-länder, i synnerhet från platser utanför Europa.

Långdistansflygningarna har satts in så att de ska gå att kombinera med smidiga anslutande förbindelser till de orter som Finnair normalt trafikerar, i synnerhet Arlanda. Om det varit många passagerare som ska resa vidare har det satts in fler anslutningsflyg, som också subventionerats. På så vis har i synnerhet nordiska medborgare smidigt och snabbt kunnat resa vidare till sitt hemland från Helsingfors-Vanda flygplats. 

Hundratals finländare har kunnat återvända till Europa med evakueringsflyg ordnade av andra EU-länder och nordiska länder. Samarbetet mellan olika länders ambassader har varit intensivt under hela krisen. Utrikesministeriet har också haft daglig kontakt med sina europeiska och nordiska kolleger.

Flygningarnas kostnader

Flygbiljetternas priser har varierat, från 230 euro från Cypern till 600 euro från Kuba. En del av flygen har varit så pass fullsatta att staten inte haft några utgifter. För flygen från Havanna och Bangkok har utrikesministeriet tillsammans med inrikesministeriet sökt om finansiering genom EU:s civilskyddsmekanism.

Utrikesministeriet offentliggör kostnaderna för evakueringsflygen efter att alla flygningar genomförts.  

Det finns fortfarande resenärer ute i världen som vill komma hem

Utrikesministeriet känner till knappt 1 500 finländare ute i världen som fortfarande försöker ta sig hem.  Det är fortfarande möjligt att använda kommersiella förbindelser från vissa orter. Trots att EU och de nordiska länderna redan ordnat hundratals evakueringsflyg, och ännu kommer att ordna fler, kan en del resenärer bli tvungna att stanna kvar där de befinner sig tills de kommersiella förbindelserna startar på nytt.

”Behovet av fler evakueringsflygningar bedöms i samarbete med våra ambassader och i de nordiska ländernas konsulära samarbete. För närvarande är en flygning insatt från Antalya i Turkiet nästa vecka. Samarbetet med Finnair har löpt mycket väl”, säger Putkonen.

Om en resenär råkar illa ut utomlands får hen hjälp enligt lagen om konsulära tjänster, med beaktande av det lokala läget.

Resenär – gör en reseanmälan

Alla som befinner sig på resa utomlands ska se till att de gjort en reseanmälan och att uppgifterna i den är uppdaterade. Resenärer ska också själva underrätta ambassaden om behovet att evakueras. Utrikesministeriet och ambassaderna informerar i sociala medier och direkt till dem som gjort en reseanmälan om möjligheter att återvända till Finland från olika länder.