Aktionsgruppen Teknik och innovation för jämställdhet sammanträdde ansikte mot ansikte för första gången på inbjudan av Finland

Huvudtemat för kvinnokommissionens 67:e session i New York den 6–17 mars 2023 var teknik, innovation och utbildning. Temat teknik och jämställdhet är viktigt för Finland, och Finland är en av ledarna för aktionsgruppen Teknik och innovation för jämställdhet i den globala kampanjen Generation Equality som leds av UN Women. Aktionsgruppen träffades för första gången ansikte mot ansikte i anslutning till sessionen. Finland ordnade dessutom ett sidoevenemang på hög nivå om betydelsen av data för jämställdhet mellan könen.

Företrädare för ledande instanser i aktionsgruppen Teknik och innovation för jämställdhet vid Finlands ständiga representation vid FN i gruppens första möte ansikte mot ansikte.

Aktionsgruppen Teknik och innovation för jämställdhet offentliggjordes 2021 och har sedan dess arbetat på distans. Till gruppens ledare hör förutom Finland även Chile, Rwanda och Tunisien; FN-organisationerna UNICEF och Internationella teleunionen ITU; företagen Microsoft, Salesforce och Koç Holding; Rockefeller Foundation samt A+ Alliance, Global Fund for Women, Digital Grassroots och Social Builder som representerar civilsamhället.

Mötet öppnades av Elina Kalkku, ambassadör och Finlands ständiga representant, som önskade att samarbetet på de internationella arenorna ska fortsätta. Jämställdhetsminister Thomas Blomqvist påminde om att Generation Equality för närvarande är världens största process för att främja jämställdhet mellan könen. Gruppens mål är ambitiösa: att fram till 2026 halvera den digitala könsklyftan, öka investeringar i feministisk teknik och innovation med 50 procent, fördubbla antalet kvinnor som arbetar inom teknik- och innovationsbranscher och uppnå ett läge där de flesta stater och teknikföretag visar ansvar vad gäller bekämpning av könsrelaterat våld på internet. Den sista av dessa är en prioritet för Finland.

Professor Jeannette Bayisenge, jämställdhetsminister i Rwanda, berättade om Rwandas arbete för att överbrygga den digitala könsklyftan, öka antalet flickor inom STEM-branscher och eliminera det könsrelaterade våldet på internet.

Under debatten lyfte olika aktörer fram sina prioriteringar och sin verksamhet. Internationella teleunionen (ITU) arbetar till exempel för att integrera jämställdhetsperspektivet i digitaliseringspolitiken. Nyligen har en handbok publicerats om detta och den genomförs nu i olika länder. Endast omkring 20 länder har för närvarande en digital politik som tar hänsyn till jämställdhet, så arbete återstår fortfarande.

Det viktigaste resultatet av mötet var viljan och behovet av ett närmare samarbete för att uppnå de mål som aktionsgruppen ställt upp. Gruppens arbete har också haft en betydande inverkan på sessionen i FN:s kvinnokommission, eftersom FN:s generalsekreterares rapport, som utgjorde en bakgrund till sessionen, utarbetades på grundval av det måldokument som förhandlats fram vid aktionsgruppen.

Det av Finland ordnade sidoevenemanget blev mycket populärt och deltagare satt på golv och lutade mot väggar i FN:s förhandlingssal. Alla intresserade rymdes inte in i lokalen.

Finland ordnade dessutom ett sidoevenemang på hög nivå om betydelsen av data för jämställdhet mellan könen. I tillställningen lyfte Ilze Brands Kehris, ställföreträdare för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, upp de enorma och snabba förändringar som digitaliseringen medför i människors dagliga liv samt möjligheterna till att bland annat delta, utrycka sin åsikt, samlas och få utbildning. Samtidigt är teknikens risker och hot för de mänskliga rättigheterna och demokratin betydande. Största delen av dagens teknik är designad av män för män. Algoritmerna upprepar strukturer som inte behandlar könen lika. Därför kräver OHCHR ett människorättsbaserat tillvägagångssätt för data.

Amandeep Singh Gill, teknikenvoyé för FN:s generalsekreterare, konstaterade att data på vissa ställen är mycket förvanskade. Vi vet vad historiens stormän åt till lunch, medan vi kanske inte vet någonting alls om andra människor som levde under samma tid. Om vi vill ha jämställdhet behöver vi mer information, och uttryckligen symmetrisk information. Gill hänvisade till de säkerhetstester av bilar som även nämns på tillställningens konceptpapper, där endast krockdockor som imiterar mäns kroppar hade använts. Detta är ett helt aktuellt exempel på hur förvanskade data har lett till skador och till och med livsfara för kvinnor.

Åsa Regnér, vice generaldirektör för UN Women, påpekade att trots den allmänna uppfattningen är kvinnor och teknik för närvarande inte åtskilda. På sjukhus används till exempel avancerad teknik, vars användning och utvecklingsbehov sjukskötare skulle kunna berätta mycket om. Stora datalager (big data) väcker frågor om integritet, ägande av data, ojämlikhet, säkerhet och informationshantering.

Jutta Urpilainen, kommissionär med ansvar för internationella partnerskap, skickade en videohälsning till tillställningen. I enlighet med EU:s jämställdhetsstrategi har EU åtagit sig att minska den digitala könsklyftan som hänför sig till kontakter och kunskaper. Genom Digital for Development (D4D) Hub har flera initiativ publicerats och en av plattformens arbetsgrupper har ägnats åt att främja jämställdhet mellan könen i digitaliseringen.

Silas Ngayaboshya, en av ledarna för Rwandas jämställdhetsministerium, påminde om att uppgifter måste vara uppdelade enligt kön. Målet måste vara att reformera könsstrukturerna, vilket förutsätter en översyn och förändring av maktstrukturerna. Anita Peña Saavedra, chef för den internationella avdelningen vid det chilenska jämställdhetsministeriet, talade om behovet av fler kvinnor inom dataadministrationen och över huvud taget inom de tekniska branscherna. I Latinamerika och Chile har man systematiskt samarbetat för detta.

Kate Behncken, som hör till ledningen för Microsoft Philanthropies, konstaterade att data är av avgörande betydelse för att främja jämställdhet mellan könen och även för att identifiera de underliggande orsakerna till ojämlikhet mellan könen. Data behövs för att mäta framsteg, som grundval för politiken och för att hålla organisationer ärliga och ansvarsfulla. Caitlin Kraft-Buchman, en av grundarna av nätverket A+ Alliance, sade att teknik erbjuder möjligheter av aldrig skådat slag att främja jämställdhet. Detta arbete måste vara tvärvetenskapligt och sektorsövergripande. Tekniken är alltför viktig för att lämnas endast till ingenjörer.

Dessutom ordnade aktionsgruppen tillsammans med UN Women flaggskeppsevenemanget “Open, Safe and Equal – Shaping a feminist digital future”, där jämställdhetsminister Thomas Blomqvist höll ett slutanförande. 


 

Ytterligare information