Temadag utmanar dig att agera för hållbar utveckling

På årsdagen för FN:s globala mål för hållbar utveckling den 25 september uppmuntras människor i hela världen till konkreta handlingar för hållbar utveckling.

Enligt en gallup om utvecklingssamarbete som publicerades i juli känner redan hälften av finländarna till de globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030. Det är nästan 20 procentenheter mer än för ett år sedan. Också internationellt har kunskapen om de globala målen blivit bättre, bland annat genom kampanjer av nätverk som SDG Action Campaign och Global Goals. FN enades om 17 globala mål 2015.

Alla nivåer i samhället har ansvar för att målen nås – staten, kommuner, städer, företag, organisationer och enskilda medborgare. Hållbar utveckling innebär bland annat att fattigdom, hunger och ojämlikhet ska avskaffas, att det ska skapas jämställdhet och hittas lösningar på klimatförändringen och miljöproblem före 2030.

På årsdagen för de globala målen den 25 september uppmuntrar FN:s kampanj enskilda människor, grupper och organisationer runt om i världen till konkreta åtgärder för hållbar utveckling. På webbplatsen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) kan var och en läsa om temadagens evenemang i olika länder eller berätta om sina egna åtgärder. Du kan också delta i sociala medier med hashtaggen #Act4SDGs. Detta globala ställningstagande för målen är en signal till världens beslutsfattare som samma dag öppnar FN:s generalförsamling i New York.

En rapport om genomförandet av Agenda 2030, som publicerades i maj, konstaterade att flera fenomen som bromsar utvecklingen hotar att tillspetsas och förvärras och på så vis dra undan mattan för målen. Det gäller till exempel klimatförändringar och ökad ojämlikhet.

Du kan söka inspiration i arbetet för de globala målen – också andra dagar än på årsdagen – på webbplatsen sitoumus2050(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) (på finska) som samlar finländska organisationers och individers löften för hållbar utveckling. På utrikesministeriets webbplats riktad till skolor, Världen 2030(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), hittar du också exempel på hur du kan påverka globala utvecklingsproblem i din egen vardag.

 

Vilka är de globala målen för hållbar utveckling?
Läs mer: um.fi/agenda-2030-de-globala-malen-for-hallbar-utveckling