TAIEX och Twinning: Coronaläget har avbrutit verksamheten

Coronaviruspandemin har haft betydande konsekvenser för TAIEX- och Twinning-verksamheten. Kommissionen har ställt in alla TAIEX-evenemang fram till sommaren. När det gäller Twinningverksamheten söker man individuella lösningar för de enskilda länderna och projekten.

Långtgående konsekvenser

Kommissionen utgår från att Twinningprojekten kan avbrytas tillfälligt eller fortsätta på distans, om projektets mål går att främja på det sättet. När det gäller de experter som samordnar projekten i mottagarländerna (Resident Twinning Adviser) avgörs det från fall till fall om de stannar kvar eller återvänder till sina hemländer.

Finland deltar för närvarande i 11 Twinningprojekt i nio länder. Inom dessa projekt är just nu ingen utsänd i mottagarländerna.

Den exceptionella situationen syns i betydlig färre utlysta projekt. Finland har emellertid fortsatt att aktivt lämna in förslag och har redan vunnit två Twinningupphandlingar i år.

Även TAIEX drabbas av coronaläget. Kommissionen har ställt in alla TAIEX-evenemang fram till slutet av maj. Det kan bli nödvändigt att ställa in evenemang också efter det.

Lösningarna anpassas till läget

Kommissionen har efterlyst flexibla och praktiska lösningar. EU:s delegationer kartlägger tillsammans med avtalspartnerna hur Twinningverksamheten kan fortsätta. Generaldirektoratet för grannskapspolitik och utvidgningsförhandlingar (DG NEAR) har informerat om ett tillfälligt förfarande som tillägg till Twinningmanualen (Länk till en annan webbplats.)för att underlätta situationen.

Kommissionen försöker finna nya tidpunkter för de TAIEX-evenemang som ställts in i mars och april. Utöver detta utreder DG NEAR möjligheterna att ordna TAIEX-evenemang med distansdeltagande.

Situationen kan också öppna upp för helt nya initiativ. Kommissionen och medlemsländerna har fört diskussioner om att erbjuda snabbt tekniskt stöd till partnerländerna i kampen mot coronavirusutbrottets följder. I detta sammanhang har TAIEX förts fram som ett möjligt instrument. Om det blir av kan initiativet leda till att det ordnas TAIEX-evenemang kring coronavirusläget under vårens lopp.

TAIEX och Twinning är instrument som finansieras av Europeiska unionen för att utveckla mottagarländernas förvaltning och lagstiftning. Verksamheten riktas huvudsakligen till EU:s närområden och grannskap. Verksamheten utgår från ett nära samarbete mellan EU-länderna och de mottagande länderna.

I Finland samordnas verksamheten av ett nationellt Twinnig- och TAIEX-team vid utrikesministeriet.  Följs verksamheten på Twitter @Twinning_FI.