En ny ambassadör till Abu Dhabi och beslut om sidoackrediteringar

Vid föredragningen den 29 september förordnade republikens president en ny ambassadör till Abu Dhabi och beslutade om tre sidoackrediteringar.

Finlands ambassad i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Republikens president förordnade utrikesrådet Tuula Yrjölä till chef för Finlands ambassad i Abu Dhabi från och med den 17 oktober 2023. Yrjölä är en erfaren diplomat som arbetade som chef för OSSE:s center för konfliktförebyggande och generalsekreterarens ställföreträdare 2020–2023.

Åren 2018–2020 arbetade Yrjölä vid utrikesministeriet som temadirektör för arbetsgruppen för samhällen och undervisning. Före det ledde hon OSSE:s kontor i Dusjanbe, Tadzjikistan.

Inom utrikesrepresentationen har Yrjölä varit bland annat beskickningschef i Egypten och ambulerande ambassadör för Centralasien. Hon har också innehaft ledande poster i enheten för Östeuropa och Centralasien och arbetat som ambassadråd inom EU:s utvidgningsprocess.

Yrjölä har också erfarenhet av utrikesrepresentationen bland annat från New York och Kiev. Hon inledde sin diplomatkarriär 1995.

Tuula Yrjölä. Bild: Mehrdad Bemani

Sidoackrediteringar

Republikens president beslutade också om tre sidoackrediteringar.

Republikens president befullmäktigade chefen för ambassaden i México City, ambassadör Ari Mäki att representera Finland i Kuba. Presidenten beslutade också om ackreditering av den Helsingforsbaserade ambulerande ambassadören Pertti Ikonen i Kuba.

Republikens president befullmäktigade chefen för ambassaden i Belgrad, ambassadör Nicklas Lindqvist att representera Finland i Montenegro och chefen för ambassaden i Rabat Marjaana Sall att representera Finland i Mauretanien.

Mer information

  • Kirsti Pohjankukka, personaldirektör, tfn 029535 0038

  • Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@gov.fi.