Lettland och Finland har haft diplomatiska förbindelser i 100 år

Lettland och Finland har haft diplomatiska förbindelser i 100 år

Tisdagen den 26 januari 2021 har det gått hundra år sedan Finland och Lettland knöt diplomatiska förbindelser. Finland var det första nordiska landet som erkände Lettlands självständighet de jure den 26 januari 1921. För att hedra detta ordnas ett mångsidigt program i de båda länderna under årets lopp.

Lettland och Finland har haft diplomatiska förbindelser i 100 år, logo

Ländernas utrikesministrar Pekka Haavisto och Edgars Rinkēvičs uppmärksammade idag jubileet med ett gemensamt meddelande på Twitter.

Den 4 februari ordnar Finlands ambassad i Lettland en diskussion på sin Facebooksida kl. 10–12 om relationen mellan Finland och Lettland under perioden mellan världskrigen. Utrikesministrarna Pekka Haavisto och Edgars Rinkēvičs öppnar diskussionen. Samma dag, den 4 februari,  ordnar Uleåborgs universitet ett webbinarium om relationen mellan länderna i början av 1900-talet och under perioden mellan krigen.

Eftersom också de övriga nordiska länderna i början av februari firar 100 år av diplomatiska förbindelser med Lettland, ordnas också samnordiska festligheter i Riga inom gränserna för coronavirusläget.

Ytterligare information: Anu Korppi, ansvarig tjänsteman, enheten för norra Europa, och Margarita Feizaka, Lettlands utrikesministerium, kommunikationsavdelningen, e-post Margarita.feizaka@mfa.gov.lv

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.