Ungdomar upplyste ministrar om sina förhoppningar gällande en hållbar utveckling

Som ordförande i Europeiska unionen råd har Finland en enastående chans att påverka i globala frågor. Statsminister Antti Rinne och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari diskuterade med ungdomar inför höstens toppmöten.

De globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030, är hela världens gemensamma plan som också Finland har förbundit sig till, för att bygga en bättre värld. Vilka frågor borde Finland driva nu när vi har en synlig roll som EU-ordförandeland och klimatfrågor tas upp på internationella möten?

Den frågan ställdes under en kampanj riktad till ungdomar som utrikesministeriet startade under veckan för hållbar utveckling i maj.

Kampanjens frontfigurer var de unga finska påverkarna Mmiisas, Roni Back och Mansikkka, som reflekterade över hållbar utveckling i sina kanaler på sociala medier och bjöd in sina följare att delta i diskussionen om hur Finland borde påverka i världen. 

I inläggen från ungdomarna framträdde oron för klimatförändringen, skogarna och haven och ett intresse för jämställdhet och utbildning. De är alla områden där Finlands kunde ha verkligt inflytande i världen. Många önskade att Finland skulle plantera träd, främja tillgången till rent vatten, effektivera återvinningen också i andra länder och trygga en bra utbildning för alla barn.

Ministeri Skinnari, Miisa Rotola-Pukkila, Maisa Mikkola, Olivia Sorvari, Elina Ahde, Tessa Manula, Jonna Könkkölä ja pääministeri Rinne.
Mmiisas, Maisa Mikkola, Olivia Sorvari, Elina Ahde, Tessa Manula och Jonna Könkkölä poserar med ministrarna. Foto: Iina Salminen

Viktigt att alla är delaktiga


En grupp av de ungdomar som deltog i kampanjen överräckte, under Mmiisas ledning, ett sammandrag av alla önskemål till statsminister Antti Rinne och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari i Statsrådsborgen.

”Nyheterna till exempel om bränderna i Amazonas får en att känna sig maktlös. Men när jag satte mig in i de globala målen för hållbar utveckling greps jag av en starkare känsla och det är därför jag nu står här. Det var en känsla av hopp. Jag fick en stark känsla av att det ännu finns hopp. Vi kan påverka klimatförändringen och ojämlikheten i världen, men det krävs att vi gör det nu”, beskriver Mmiisas, eller Miisa Rotola-Pukkila, stämningen bland deltagarna.

Ministrarna tog emot ungdomarnas tankar och förhoppningar som vägledning inför kommande påverkansmöjligheter.

”Jag delar er oro. Jag har tre barn och vi diskuterar de här frågorna hemma. De globala målen är ambitiösa och vi måste tillsammans se till att de uppnås i tid. Det är därför det är så viktigt med internationellt samarbete, multilateralt samarbete, Europeiska unionen, nordiskt samarbete och en ambitiös politik av Finland”, konstaterade minister Skinnari.

Statsminister Rinne framhöll vikten av ett så brett deltagande som möjligt i genomförandet av målen. Val som stöder hållbar utveckling kan göras både på individnivå genom konsumtionsval och i beslutsfattandet på samhällsnivå. De globala målen utgör en viktig referensram för regeringens arbete.

”Ett varmt tack för det arbete som ni utfört genom att hålla igång debatten. Jag hoppas att ni fortsätter diskussionen också i framtiden”, uppmuntrade statsministern de unga gästerna.