I Nairobis slum återvinns toalettavfallet

Toalettavfall blir råvara i gödsel och djurfoder i ett projekt med finländsk finansiering. När saniteten baseras på cirkulär ekonomi möjliggörs hållbar urbanisering.

Foto: Liisa Takala
Foto: Liisa Takala

I slummen Mukuru i Kenyas huvudstad Nairobi är husen ihopsatta av korrugerad plåt och diverse byggmaterial. De dammiga gränderna är fyllda av både människor och djur. Under de gångna två åren har slummen snyggats upp märkbart, berättar 65-åriga Esther Wanjiku, som bott i Mukuru hela sitt liv.

”Förr var det avfall överallt, det fyllde dikena och luften var ofta illaluktande”, beskriver Wanjiku. ”På en kort tid har det skett en stor förändring.”

Det här beror förändringen på: idag samlas toalettavfallet från 100 000 människor regelbundet upp och förs bort. Förr hade många Mukuru inte tillgång till någon latrin överhuvudtaget. Projektet Sanergy är baserat på torrtoaletter med en liten månadsavgift. Toaletterna töms och städas regelbundet. Avfallet säljs som råvara till en fabrik där man framställer gödselmedel och djurfoder.

Marken i skick

Projektet, som fått finansiering av det finländska finansieringsbolaget Finnfund, drivs av tre före detta studerande vid Massachusetts tekniska högskola, som ville finna lösningar på den växande urbaniseringens problem i cirkulär ekonomi.

”När vi tillverkar foder utnyttjar vi larverna av en viss flugart. De äter nästan vilket organiskt avfall som helst och växer sig stora. Vi samlar in dem, kokar dem och torkar dem till foder. I slutprodukten är upp till hälften protein”, berättar en av projektets grundare, David Auerbach, som deltar i World Circular Economy Forum i Helsingfors denna vecka.

Återvinningen av organiskt material är ett viktigt element i projektet, men enligt Auerbach ligger den största nyttan i att avfallet fås bort från bostadsområdet.

”Trygg sanitet handlar inte bara om att människor har tillgång till en toalett, utan i de fattigaste områdena handlar de största problem miljö och hälsa. Vi hindrar avfallet från att förstöra jordmånen och vattnet och det förebygger i sin tur bland annat diarré.”

Kaksi työntekijää tyhjentää kuivakäymälää
Foto: Liisa Takala

Växande behov av sanitet

Saniteten är ett enormt problem i växande städer: globalt bor ca en miljard människor i slumområden eller utan basservice. År 2030 beräknas detta antal ha fördubblas.

Inom projektet Sanergy hanteras idag 6 000 ton avfall per år, men man håller på att bygga en ny fabrik så att mängden kan ökas betydligt. Samarbetet med städer och kommuner pågår redan i syfte att utvidga verksamheten.

”I Nairobi bor över 2 miljoner människor i slummen. Vårt mål är att alla dessa ska erbjudas vår service under de kommande tio åren”, visionerar Auerbach.