Ändringar i Finlands bilaterala investeringsskyddsavtal

Finland har 67 gällande bilaterala investeringsskyddsavtal. Vissa av våra avtalsländer ser nu över sin politik gällande utländska investeringar.

En av Finlands viktiga handelspartner Indien har upphävt nästan alla sina bilaterala investeringsskyddsavtal. Den 1 augusti 2018 upphävde Indien sitt avtal med Finland, men enligt avtalstexten är avtalet i kraft till och med den 31 juli 2019. Investeringar som gjorts före detta datum skyddas enligt avtalet ännu i 15 år. EU har inlett förhandlingar med Indien om ett frihandelsavtal, inklusive investeringsskydd, men förhandlingarna har inte framskridit.

Ecuador sade upp sitt bilaterala avtal med Finland om skydd av investeringar 2010. Avtalet gäller fram till den 15 december 2021 för investeringar som gjorts före den 16 december 2011. Också i Ecuadors fall upphävdes avtalet med Finland i samband med att alla landets bilaterala investeringsskyddsavtal upphävdes.

I mars 2018 fattade Europeiska unionens domstol beslut i det så kallade Achmea-fallet. Det gällde Tysklands federala högsta domstols begäran om förhandsavgörande i ett ärende som gällde frågan om en skiljedomsklausul i ett bilateralt investeringsskyddsavtal mellan två EU-medlemsstater (Nederländerna och Slovakien), som ingicks innan den ena avtalsstaten anslöt sig till EU, strider mot fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (FEUF). Enligt domstolens avgörande ska artikel 267 och 344 i FEUF tolkas så att de är ett hinder för att ta in bestämmelser i likhet med en skiljedomsklausul i ett investeringsskyddsavtal mellan två medlemsstater.

Finland har bilaterala investeringsskyddsavtal som innehåller en liknande skiljedomsklausul med 11 EU-stater: Bulgarien, Estland, Kroatien, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern.

Ytterligare information: Maria Pohjanpalo, handelsråd, tfn +358 295 351 277, och Petteri Kotilainen, ambassadråd, tfn +358 295 351 719, handelspolitiska enheten, avdelningen för externa ekonomiska relationer